Perníková chaloupka v lese veverek

Ahoj Veverky,
celým týdnem nás provázela pohádka „Perníková chaloupka“. Společně jsme příběh přečetli, zahráli ho s maňásky a důkladně prozkoumali různé části děje. Zahráli si na ustrašené děti v lese, snažili se obelstít zlou čarodějku a setkali se i s „hodnou“ babičkou, která nás lákala podívat se na štěňátko. Ale my jsme se nedali. Víme, že k cizím lidem do bytu, domu ani auta chodit nesmíme. Nakonec se nám podařilo najít s dětmi cestu ven z kouzelného lesa. Všichni se vrátili v pořádku.

Nejen v ranním kruhu, ale i v centrech, která byla z větší části přesunuta na zahradu a terasu, jsme pracovali s tématem pohádky.

V ateliéru malujeme les, kde se Jeníček s Mařenkou ztratili. Hledáme cestu ven. Během cvičení procvičujeme hrubou motoriku pomocí různých překážek. Cesta lesem byla obtížná. Museli jsme přelézat, přeskakovat, plazit se, chodit po špičkách.
V hudbě zpíváme písničku „Ježibaba s ježibabou“. Cvičíme s dřevěnou tyčí. Hrajeme si na ježibabu a ježidědka. Na čem dědek chtěl odletět?

Posloucháme tajemné zvuky z lesa a hádáme jejich původ – vítr, žába, čarodějnice, hejkal, sova, déšť, včela, medvěd, vlk,… Dětem se aktivita velice líbila, avšak rozpoznávání zvuků bez obrazového materiálu bylo pro některé obtížnější.
V domácnosti zdobíme perníčky z perníkové chaloupky. Děti si vytvořily jeden perníček, který si mohly odnést. Jelikož se jednalo o srdce, dostaly za úkol zeptat se maminky, tatínka jestli chtějí ochutnat. Jak se jim povedlo úkol splnit, víte nejlépe vy.

V ostatních centrech, stejně jako Jeníček s Mařenkou, hledáme jahůdky, borůvky a maliny, tvoříme čarodějnici pomocí látky a na zahradě ji vytváříme košťátko z klacíku a větviček.

Víte co nás ochrání před zlým kouzlem? Vytváříme si amulety z knoflíků a zlé kouzlo odháníme svíčkou. Zkoušíme postavit hranici. Využíváme různých dřívek a klacíků. Jako čarodějky mícháme různé lektvary pomocí anylýnových barev. Co by to bylo za čaroděje bez kouzelné hůlky? Vyrábíme je ze dřeva a různých materiálů, které si děti samy vybraly.

Jak sami čtete, celý týden byl velmi pestrý. V příloze zasíláme fotografie a pozdravy od některých mladších kamarádů, na které se všichni moc těšíme.

Dnešní dopoledne se na zahradě koná čarodějnický rej. Fotografie zašleme v dalším e-mailu.

Krásný víkend všem.
Míša, Saša, Lenka, Lenka, Anet a Jana