Moje ruce pomocnice

Milí rodiče,
v minulém týdnu si naše ruce vyzkoušely hned několik zajímavých věcí. V pondělí při návštěvě záchranářů, jsme zjistili, že bez rukou by to opravdu nešlo. Projekt “Malí záchranáři” byl pro naše Kočky vskutku zajímavý. Nahlédli jsme “pod pokličku” přímo zkušeným záchranářům a zahráli jsme si na doktory a pacienty – zkusili jsme si ošetřit zlomeninu ruky či poranění hlavy. Nevyhl se nám ani nácvik resuscitace pomocí speciálního ambuvaku. V sanitce, která parkovala na zahradě MŠ, jsme dokonce našli kámoše Kryštofa, který pomáhá saniťákům s ošetřením a převozy dětí do nemocnice.

V druhém dni týdne se naše ruce pomocnice přeměnily v zahradnice. Opět jsme zjistili, že ruce jsou pro tuto práci velmi důležité. Postarali jsme se o novou výzdobu květináčů u vchodů do budovy, vyjmuli jsme letní muškáty a místo nich teď dělají parádu bramboříky, které jsme s předškoláky v rámci centra domácnost koupili v květinářství. Muškáty jsme nakonec využili k našemu pokusu. Chtěli bychom vyzkoušet, zda tato rostlinka přežije zimu, když ji dáme ty správné podmínky. Rádi bychom proto vyzvali Vás rodiče k zimní adopci muškátu 🙂 Čeká na Vás v kočičí šatně.

Celý týden jsme s dětmi vedli diskuze na téma, jak ruce mohou pomáhat, a to nejen nám ale i lidem kolem. Dle reakcí dětí jsou ruce důležité hlavně proto, že si díky nim můžeme hrát. Pak jsme došli k tomu, že s nimi držíme při obědě lžíci či sklenici s vodou. Později jsme však zjistili, že díky nim můžeme dělat i radost – můžeme někoho pohladit, zamávat mu, držet ho, pogratulovat mu. Zkuste si dětmi o všem, co naše ruce dokáží popovídat.

Ve čtvrtek jsme se po dni volna vydali s úsměvem a písněmi na rtech do solničky, kde si naše ruce pomocnice zkusily pomocí hmatu roztřídit krystalky soli dle velikosti. Děti si každou návštěvu v solné jeskyni užívají.
Poslední den v týdnu jsme se vyřádili při pravidelném cvičení. Děti si samy sestavily opičí dráhu a po pořádném protáhnutí a rozcvičení s paní učitelkou si dráhu snad stokrát proběhly.

Tématu Moje ruce pomocnice se budeme věnovat i v příštím týdnu. Zaměříme se na hygienu a sebeobsluhu dětí. Prosíme Vás proto, abyste v tomto týdnu nechávali činnosti v šatnách pro ruce vašich ratolestí (zapínaní zipů, knoflíků, oblékání bundy, atd.).

Těšíme se v dalším týdnu a všem přejeme hodně zdraví 🙂

Jana, Anet, Jíťa