Vzhůru do vesmíru

Milí rodiče a milé žabičky,

tento týden byl o VESMÍRU. Povídali jsme si o naší planetě Zemi. Jaký má tvar, jaké barvy jsou na ní vidět z vesmíru i jak se jmenují jednotlivé světadíly.

Na obrázcích jsme si ukázali sluneční soustavu a vyjmenovali její planety. Děti byly natolik šikovné, že si opravdu zapamatovaly jak počet, tak názvy planet a jsme na ně velice pyšné. Sluneční soustavu si pak mohly vytvořit v centru ,,Ateliéry”. Jednotlivé planety si vystřihly a ve správném pořadí od Slunce nalepily na černý papír představující vesmír.

V ,,Knihách a písmenech” vypracovaly pracovní listy vážící se k tématu, počítaly do pěti a procvičovaly grafomotoriku. V encyklopediích pak podle hmatu prozkoumávaly znázorněné povrchy jednotlivých planet.

Dále jsme si vysvětlili a názorně ukázali fáze Měsíce. Děti zaujal výklad, že Měsíc je někdy ve tvaru písmenka D – dorůstá a jindy ve tvaru písmenka C – couvá a že v jiné fázi svítí jasně a je celý kulatý – ÚPLNĚK a když není vidět, říká se tomu – NOV. Fáze Měsíce si též v centru vytvořily a polepily je okolo naší planety Země.

Nezapomněli jsme ani povídání o kosmonautech, že než se vypraví do vesmíru, musí projít náročným výcvikem, na sobě nosí skafandr s kyslíkem, neboť ve vesmíru kyslík není. Zkoumají a kontrolují vesmír a mohou lítat na Měsíc. A co kosmonauti potřebují ke svému letu? No přeci raketu 😊. Tak to děti velmi bavilo, neboť raketa je zajímavý létající stroj. Museli jsme si tedy rakety vytvořit. Proto v centru ,,Kostky” sestavily velikánskou raketu z kostek a žár z červených víček. Náramně se povedla. V ,,Dílně” podle velké předlohy si děti rakety dle vlastní fantazie vybarvily a žár při startování ozdobily oranžovým krepovým papírem. Výsledek všech výrobků můžete zhlédnout na naší školní nástěnce.

Ve čtvrtek jsme měli představení o vesmíru na školní zahradě. Děti si to skvěle užily. Po krásném úvodu nás čekala vesmírná stanoviště, ve kterých děti zapojily pohyb, paměť, zrak, sluch….. Vyhledávaly například vesmírné obrázky dle předlohy a pojmenovaly je. Strefovaly se míčem do černé díry. Zajezdily si jako na raketě, nebo obíhaly okolo Slunce podle dané číslice na hrací kostce. Více zážitků a fotek jste mohli zhlédnout v samostatném příspěvku z daného dne.

Tento vesmírný týden jsme standardně zakončili v pátek tělocvikem. Děti si vytvořily vesmírnou dráhu, kde splňovaly různé úkoly. Procvičovaly si tak stabilitu a trpělivost, protáhly si svá tělíčka a zároveň relaxovaly – jóga.

Rodičům předškoláků ze třídy Žabiček připomínáme návštěvu jejich dětí ve třídě 1.A v ZŠ Chaplinovo náměstí ve dne 21.4. 2023. Prosíme rodiče, aby své děti přivedli do 8 hodiny ranní do naší MŠ. S sebou mohou mít školní aktovkou s penálem. Více na informační tabuli ve vestibulu školky.

Děkujeme za spolupráci a krásný víkend přejí.

Lucka, Iveta a Lenka