Vzhůru do vesmíru 2

Milí rodiče a žabičky,

tento týden jsme pokračovali v tématu O VESMÍRU. Pověděli jsme si podrobnější informace o sluneční soustavě, jaký je počet planet, jejich velikost, tvar, složení. Připomněli jsme si písníčku o sluneční soustavě z minulého týdne. Děti si jí poměrně dobře pamatovaly a dost se při ní bavily.

Dalším podtématem byl DEN a NOC. Jak je den dlouhý? Na které části se dělí? Ráno, dopoledne, poledne, odpoledne, večer a noc. A které činnosti během dne děláme?

Pokračovali jsme HVĚZDAMI. Kdo hvězdy pozoruje a zkoumá? Přeci hvězdář neboli astronom. Co ke své zajímavé práci potřebuje? Kde pracuje? Co jsou vlastně hvězdy a souhvězdí? Zařadili jsme i pojem zvěrokruh. To vše jsme vysvětlovali za pomocí obrázkového materiálu.

V centru jsme sestavili papírové kosmonauty s fotografiemi konkrétních dětí. Napodobili jsme povrch měsíce alobalovou technikou. V dílně děti postavily dřevěnou raketu, při zatloukání hřebíčků si zdokonalovaly jemnou motoriku. V knihách procvičovaly na pracovních listech obtahování spirál, barvy, tvary, směry, počty a i s pomocí Albi tužky knížku o Vesmíru. V ateliéru zhotovily výtvarný rozdíl mezi dnem a nocí. Do písku opisovaly vesmírná slova. V centru kostkách sestavily různé druhy raket.

V pátek děti předškolního věku navštívily ZŠ Chaplinovo náměstí, celé dopoledne pobyly v první třídě, kde se zabývaly nejrůznějšími činnostmi. Určitě to byla pro ně zajímavá zkušenost. Ostatní děti jsme obeznámili v ranním kruhu se sobotním celosvětově významným DNEM ZEMĚ. O jaký den se jedná a jaké akce se pořádají.

V pátečním cvičení si děti zahrály na kosmonauty a postavily si “vesmírnou dráhu”. Zapojili jsme i jejich oblíbené hry na “sochy” a “židličky”. Také jsme pokračovali v nácviku taneční sestavy na školní ples.

Rodičům připomínáme čtvrteční čarodějnický den, který proběhne na školní zahradě. Všechny potřebné informace se dozvíte ze školní nástěnky.

Krásný sluneční víkend přejí

Lucka, Iveta a Lenka