Vánoce jsou, věř mi, skoro přede dveřmi…

Milí rodiče,

jestlipak i vy víte, že už jsou Vánoce skoro přede dveřmi? Že by to měl být čas zastavení se, společného setkávání, vzájemné lásky, a ne plný hektických příprav a nákupů. Ve školce prožíváme přípravy na Vánoce hlavně hravě. Posloucháme a zpíváme koledy, ozdobili jsme si i s vaší pomocí vánoční stromeček. Velké poděkování patří Míšovi a jeho tatínkovi, kteří nám ho zakoupili a usadili do stojánku.

Povídali jsme si, že do Vánoc už zbývá jen pár dní, jenže i tak si na samotné Vánoce musíme ještě chvíli počkat. A to čekání je strašně těžké vydržet. Padla tedy otázka. Dočkáme se vůbec? Některé čekání je totiž dlouhé jako dlouhá cesta.

Děti vyprávěly o tom, kdo někdy na něco dlouho čekal a bylo to pro něj dlouhé. Dozvěděli jsme se, že dlouhá cesta je k babičce, k moři… Dlouhé čekání je také na prázdniny, na Velikonoce, na to než …Víme ale, že každá cesta někam vede a že se na ní potkávají lidé. Cestu děti postavily z vlastních těl, vznikla i pomocí role papíru. Pak už stačilo se na ní potkat a pozdravit.

Společně zjišťujeme, na co se o Vánocích nejvíce těšíme. Slovo Vánoce nám předškoláci skládali pomocí dřívek, mladší děti z dřívek skládaly stromečky, které zdobily barevnými kuličkami. Rytmizovalo se a rozpočítávalo pomocí říkadla „Vánoce jsou, věř mi, skoro přede dveřmi, co se vleče neuteče, těšíme se na Vánoce“.

Dozvěděli jsme se, jak to vypadá s přípravou na Vánoce u vás doma? Že někteří už pečete cukroví. Někdo uklízí a někdo ještě nezačal. Zahráli jsme si pohybovou hru „Pracny, rohlíčky na míse, kdo si vezme nají se…“, moc nám chutnalo. Opravdové cukroví nám pomohl upéct tatínek Anniky, i jemu patří velký dík. Musíme přiznat, že linecké sušenky jsou lepší než ty pohybové 🙂 Jelikož cukroví už bylo napečené, zbývalo ještě chytit a připravit kapra k večeři. Hráli jsme kapří honičku. Rybář chytal plavoucí kapříky „Hola, hola hej, kapříku, pozor dej“. Kapři se mohli zachránit rychlým lehem na břicho – ukryli se tak v bahně. Závěr patřil kuchařům a rybímu masu. Kuchař solil, obaloval, přimačkával strouhanku.

Každý den jsme byli na vycházce, pozorovali vánoční výzdobu, koupili si jmelí pro štěstí a suroviny na pečení. Čekání si tedy krátíme, jak to jde, a to nejen hrou, ale i společným tvořením v centrech aktivit. Fotky a nástěnka v šatně prozradí víc. Příští týden nás čeká divadlo a vánoční den ve školce, tak ať si děti vyberou nějaké slavnostní oblečení. Děkujeme. Hezký adventní víkend bez stresu a spěchu Saša, Mirka a Lenka