Povídám ti, nezlob!

Tento týden se začalo mapováním pojmu…Když se řekne zlobení, tak mě napadne… bouchání, křičení, lhaní, fňukání, kousání, štípání… Jestlipak zlobí také dospělí lidé? Ano, znělo třídou. A jaké? Hádání, křičení, mračení…Děti, které chtěly, povídaly o svém zlobení. Povídaly hodně potichu, to, aby to nikdo jiný, mimo naši třídu neslyšel. A jak je to u veverek, našlo si zlobení cestu i k nám? Jelikož jsme našli „zlobící stopy“, tak se nějaké to malé zlobení najde. Co udělat s malým zlobením, aby se z něj nestalo velké? Máme přece třídní pravidla, a ta když dodržujeme, tak zlobení není skoro žádné. Jen jsme si je museli připomenut. Povídali jsme si, jak to vypadá doma, když se maminka nebo tatínek zlobí. Jak takové zlobení řešíte vy. Děti si zahrály na rodiče a předváděly, jak by potrestaly vztekající se Maximku. „Nebudeš se koukat na televizi, zakazuji ti tablet, dám ti na zadek, nedostaneš žádnou dobrotu, žádný telefon, nepůjdeš ven…“

Na „zlobení“ jsme si hráli, ale muselo vzniknout nové pravidlo. Nesmí to bolet. Hráli jsme šlapanou, plácanou, tahanou… honičku. Hru „Chodím, kde chci sem a tam, komu já, co udělám.“ Jak by vypadalo třeba zlobivé pozdravení?

Při povídání jsme narazili na protiklady, porovnávání věcí velkých a malých. Součástí činností byly předmatematické a předčtenářské dovednosti. Posilovalo se vzájemné prosociální chování, rozvíjeli jsme citlivost, citovost,  rozlišovali jsme vhodné a nevhodné chování, rozvíjeli jsme rolové hry a improvizaci.

Pro jistou jsme si však zkusili uvařit lektvar proti zlobení. Skoro všichni ho ochutnali. Jak bude pomáhat uvidíme. Co vše jsme do něj dali se zeptejte dětí. Kdyby někdo potřeboval, na nástěnce je recept, nebo rádi uvaříme. Stačí přinést lahvičku.

Užijte si hezký víkend bez zlobení. Všichni, i dospěláci 😊

Saša, Míša, Lenka a Lenka

PS. Ve středu měli předškoláci primární výchovu a mladší děti zahradní program. Obojí se dětem líbilo, i když mladší děti zastihl prudký déšť. Ve čtvrtek byla angličtina, kterou po Monice vede paní učitelka Aneta ze žabiček. V pátek nechybělo cvičení, tentokrát na nových leknínech.