Cesta do vesmíru

Milí rodiče, milé děti,

tento týden jsme se s dětmi proměnili na kosmonauty a vydali jsme se na dalekou cestu do vesmíru. V první řadě posíláme veliké poděkování všem kamarádům, kteří se s námi podělili a přinesli nám ukázat své knížky o vesmíru. Děkujeme!

V rámci tématu jsme rozvíjeli převážně jemnou motoriku, zrakové vnímání, matematické dovednosti a rozlišování a pojmenování geometrických tvarů.

V pondělí jsme si pověděli, co to vlastně ten vesmír je. Vzhledem k tomu, jak moc je téma abstraktní, k lepšímu porozumění nám pomohly encyklopedie, naučné video pro děti o vesmíru, a také knížky kamarádů, které jsme prozkoumávali v centru Knihy a písmena nebo v Kostkách, kde nám posloužily jako stavební návrh pro stavbu vesmíru. Nejprve jsme si však museli postavit pořádnou raketu, společně jsme si pak odstartovali let a mohli jsme vyrazit.
V úterý jsme se zaměřili na hvězdu, která leží ve středu Sluneční soustavy – Slunce. Řekli jsme si, jak je pro nás Slunce důležité, ale zároveň, že může také ublížit a je potřeba se před jeho paprsky chránit.
Další den nás naše želvička Anička vzala na vesmírnou cestu Sluneční soustavou a seznámila nás tak s nejznámějšími planetami. Ve třídě jsme si pak Sluneční soustavu také postavili.
Ve čtvrtek jsme si zahráli na hvězdáře a společně jsme pomocí teleskopu pozorovali hvězdy a různá souhvězdí. Děti pomocí dalekohledu hledaly schované hvězdičky, ze kterých pak skládali souhvězdí podle předlohy. Ve třídě nám tak vzniklo krásné Planetárium. V Dílně si pak děti svůj teleskop také vyrobily pomocí tzv. vypichování. Anebo v Manipulačních hrách skládaly souhvězdí pomocí špejlí a modelíny podle obrázků souhvězdí.
V pátek, v rámci tělocviku, se nám třída proměnila na opravdový vesmír. Děti si zahrály pohybovou hru “Na souhvězdí”, kdy se pohybovaly po třídě do rytmu bubínku. Jejich úkolem bylo na signál paní učitelky utvořit souhvězdí (skupinky dětí) o požadovaném počtu hvězd. Zacvičili jsme si také s padákem, nebo jsme si vytvořili překážkovou dráhu. Tunelem jsme vlezli do rakety, kolotoč nás točil jako planetku kolem své osy, na trampolíně jsme si vyzkoušeli “stav beztíže”, slalomem jsme probíhali jako kolem asteroidů, kterým jsme se měli vyhnout. Jako relaxace nás čekalo jógové cvičení – chůze po měsíci.

V neposlední řadě poprosíme rodiče předškoláků, aby svým dětem přinesli do školky žluté tričko.

Ještě jednou moc děkujeme,
krásný víkend,
Tereza, Verča, Jana