Měla babka trnku,

znělo celý týden. Nejen verze s babkou a dej mi, ale také babičko a prosím. Trnková babička nás přišla navštívit. Zvládli jsme ji hezky pozdravit, ale jelikož jsme použili babko dej mi, zase odešla. Děti vymyslely co jí vadilo, a tak se vrátila a ,,trnky” nám dala. Připomněli jsme si pravidlo pozdravu, požádání a poděkování. Jestlipak to platí i u vás doma? Dokáží děti ráno pozdravit, poprosit, když něco potřebují a poděkují, když to dostanou?

V centrech aktivit byly hlavními tématy trnka a babička. Děti tvarovaly trnky z modelíny, hledaly je v písku a modelovaly hrnky z tvrdnoucí hmoty. Ve všech těchto činnostech si procvičily převážně jemnou motoriku. Hrnky postavily také z kostek a “vybarvily” je víčky z PET lahví. V knihách a písmenech děti skládaly a lepily obrázek trnkové babky. Jemnou motoriku procvičily také výrobou trnek. Vznikly trháním, mačkáním a lepením krepového papíru, ale také ukuchtily “trnkový” špíz, babce navlékly “trnkové” korále a vyrobily babku s trnkovou sukní.

Podzim je za dveřmi a většina dětí zná jeho hlavní znaky, o kterých si každý den povídáme. Cvičíme podle obrázkových karet. Předvádíme vítr, sluníčko, déšť, padající listí, mlhu… Povídejte si i vy cestou do školky a ze školky. Pozorujte změny, které nám podzim přináší.

V pondělí nás navštívilo divadlo, všem děkujeme za vhodné oblečení. Spolu s vámi vedeme děti ke společenskému chování.

V pátek nad naší školní zahradou kroužili draví ptáci a děti se z jejich života dozvěděly mnoho zajímavého.

Cílem naší práce je seznamovat se a poznávat se navzájem, a tak se už moc těšíme na příští týden, kdy nás čeká společné dýňobraní. Snad nám bude počasí přát a kromě vyřezávání dýní si také spolu s vámi posedíme u ohně. Ve středu proběhne fotografování dětí , na které stále procvičujeme správnou pózu. Ve čtvrtek se předškoláci potkají s hasiči, kteří jim podrobněji přiblíží jejich práci.

Přejeme vám krásný a slunečný víkend a těšíme se na viděnou

Saša, Míša, Lenka a Lenka

PS: opakovaně Vás žádáme o podepsání všech věcí, děti si své oblečení, boty doopravdy většinou nepoznají. Příkladem byl odchod za deště a pláštěnky. Děkujeme.