Byla jednou jedna dýně,

byla dobrá hospodyně. Ráda jedla, vodu pila a pěkně se kulatila.

Dýně vypěstované na našem záhonku odstartovaly celý týden. Seděly si uprostřed kruhu a my si povídali, co vše o nich víme.,, Já o dýni vím, že je kulatá, že je oranžová, že roste ze země, že se z ní dělá polévka, koláč…”. ,,Dýně je kulatá jako…” děti doplňovaly dle vlastní zkušenosti. Zjistili jsme, že dýně vyroste z malého semínka, potřebuje zem, vodu, slunce a že má divný život. Že sedí na jednom místě, pije, nehýbá se, tloustne a tloustne. Tváří se líně, ztěžka se jí chodí, běhá, skáče, sedá si… Vše jsme si vyzkoušeli v pohybové,, nabalovací” hře. Porovnávali jsme velikost nejen dýní, ale i kamarádů. Víme, jaké jídlo je zdravé a po kterém se jenom tloustne. Co musíme dělat, abychom jenom nekynuli. Jíst zdravě a hodně sportovat. Pohádkový příběh o dýni sportovkyni, která si myslela, že je nejlepší závodnice, nám ukázal, jak se nevyplácí vychloubat a posmívat se ostatním. Nechte si vyprávět. Co se stalo? Kdo závodil? Proč se dýni všichni smáli, proč se jí vůbec nedočkali? Udělala dýně nějakou chybu?

Na nástěnce (i fotografiích) můžete vidět, že se vše zaměřilo právě na dýně. Malování, tupování, modelování, stavění z kostek, dlabání… Výrobu strašidel, duchů, a to jak z papíru, tak z listů. Děti pracují v centrech aktivit, vzájemně si pomáhají. Pomůcky k práci si připravují, ale také po sobě uklízí. Na konci aktivity si v hodnotícím kruhu povídáme, co jsme dělali, co jsme k tomu potřebovali, a jak se nám práce dařila. Děti si svou práci hodnotí barevnými smajlíky v našem hodnotícím domečku. Učí se tak vyjadřovat své pocity, úspěchy, ale i malé nezdary.

Děkujeme Vám za účast na dýňobraní a přinesené pohoštění. Myslíme si, že se akce povedla a všichni jsme si užili příjemný podvečer. Radost byla nejen z dlabání dýní, ale i z opékání buřtů. Těšíme se na další společné setkání s vámi.

Užijte si hezký víkend a nezapomeňte se hýbat, ať nedopadnete jako ty líné dýně.

Saša, Míša, Lenka a Lenka

PS: Prosíme o vyplnění krátkého dotazníku, který vám byl včera zaslán a najdete ho zde. Těm co již dotazník vyplnili moc děkujeme a věříme, že vy ostatní nezůstanete pozadu.
Ve středu proběhlo focení, kdo se nefotil, tomu peníze vrátíme.
Příští týden jsou ve středu a v pátek podzimní prázdniny, provoz MŠ bude částečně omezen, počítejte s možným rozdělením či spojením třídy.
Připomínáme, že angličtina v tomto týdnu nebude.
Každoročně zřizovatel zjišťuje zájem o provoz MŠ v době vánočních prázdnin. Provádí se proto průzkum zájmu. Prosíme o vaše písemné vyjádření do 27.10. (arch je ve třídě, popřípadě sms paní učitelkám). Děkujeme.
Soutěž s pribináčkem je ukončena. Náš příspěvek jsme dokončili a budeme si držet palce. Třeba vyhrajeme školku v přírodě. Jen na závěrečnou fotografii jsme si museli vypůjčit děti z kočiček, naše veverky nám bohužel onemocněly a termín byl neúprosný.