Víš, jak bacit bacila?

Ahoj Veverky,
jak už název napovídá, v těchto dnech se věnujeme zdravému životnímu stylu. Povídáme si o bacilech, kde na nás mohou číhat, a jak se před nimi chránit. V prvních dnech jsme se zaměřili na prevenci úrazu. Pomocí projektu „Malí záchranáři“ si děti vyzkoušely obvazování ruky a hlavy, resuscitaci kamaráda medvěda, poslech dýchání a srdce a práci s resuscitačním vakem. Navštívili jsme záchranářské vozidlo, podívali se, co vše patří do výbavy lékárničky a seznámili se s Kryštofem, kamarádem saniťáků, který odbourává strach dětí při převozu sanitou.

Pomocí pohybových her jsme procvičili názvy částí těla, postavili nemocnici a postarali se o nejmenší pacienty – naše panenky. V manipulačních hrách si vyrobili lékárničku a v dílně ošetřili zlomenou ruku.

V závěru týdne jsme se pustili do boje s bacilem. „Víš, jak bacit bacila?“ Tak zněla hlavní otázka týdne. Děti vymyslely různé možnosti. Některé šly na bacila s mečem, pálkou, pistolí, jiní si spojily bacily s covidem a vzpomněly si na očkování a roušky. Nejstarší děti vymyslely, že na bacily platí čaj s medem, vitamíny a ležet v posteli. Ale jak se jim ubránit, aby na nás vůbec nemohly?
Společně jsme pojmenovali zdravé potraviny, vyhledali, pojmenovali a ochutnali různé zdroje vitamínů. Uvařili si brokolicovou polévku a mátový čaj s medem. Někdo si zahrál ovocné pexeso, někdo pomocí barev a svého foukání maloval bacila a ostatní prozkoumávali, co dokáží se svým tělem – běhat, skákat, stát na jedné noze, kroužit rukama či kývat hlavou.
Páteční cvičení se neobešlo bez podpory fyzických dovedností a zdravých návyků. Vyzkoušeli jsme různé cviky na výdrž – skákat tak, jak dlouho vydržím, udržet se na jedné noze, v předpažení udržet papírovou kostku co nejdéle a mít natažené nohy kousek nad zemí a posilovat tím bříško. Cviky můžete s dětmi vyzkoušet i vy. Při cvičení jsme využily balanční ježky, žíněnku, kolotočku a houpací prkno. K relaxaci jsme poslouchali léčivou hudbu. Ukázku posíláme i vám. https://www.lecive-nastroje.cz/quint-art-drums?video

V příštím týdnu se na skok vrátíme ke zdravým potravinám, navštívíme solnou jeskyni a budeme dál zkoumat lidské tělo.

Hezký víkend.
Míša, Saša, Lenka a Lenka