Mikulášská nadílka

Milí rodiče,

tento týden jsme započali narozeninovou oslavou. Pro naší oslavenkyni děti v Domácnosti připravily ovocné misky s piškotem a krémem, prostřely stůl, v Dílně ozdobily dort dle své fantazie, v Ateliéru vytvořily přání a v centru Hudba zazpívaly a zahrály na nástroje narozeninovou písničku (video přikládáme níže). Oslavu provázely také netradiční hry a soutěže.
Další dny jsme se věnovali přípravám na vzácnou návštěvu, která dorazila v pátek (záznam z besídky dodáme v samostatném příspěvku). Postavili jsme peklo s velkým kotlem a plápolajícím ohněm, aby se měli čerti kde ohřát, kdyby jim náhodou byla zima a také nebe s obláčky a mnoha létajícími andílky.
V ranním kruhu jsme si vyprávěli o legendě svatého Mikuláše. Dozvěděli jsme se o něm mnoho krásných věcí. Lidé ho měli rádi pro jeho moudrost, štědrost a lásku k lidem. Co znamená být štědrý nebo moudrý? Charakterizovali jsme si i anděly. Jací mohou být andělé? Bílí, hodní, vlídní, usměvaví… Jak podle dětí vypadá peklo? S dětmi jsme se seznamovali nejen s tradicí Mikuláše, ale i s neznámými slovy, procvičovali jsme správnou výslovnost, intonaci a frázování. Nacvičovali jsme báseň Anděl seděl na obláčku a píseň Co to chodí kolem nás, přitom jsme si zahráli i čertovskou pohybovou hru (na motivy hry Chodí pešek okolo).
Vedle výtvorů v podobě čertů a andělů děti v centru Pokusy a objevy rozbily čertovské uhlí a z pekelného prachu nakreslily čerty. V Písku a vodě děti dotvářely Mikuláši vousy a v Manipulačních hrách stříhaly a lepily, až vznikly čertovské řetězy.

Ve čtvrtek jsme navštívili solnou jeskyni. Děti hledaly tvary mezi solnými krystaly, porovnávaly velikosti krystalů a barvu, plnily jimi kyblíky a objevovaly vlastnosti kouřové fontány. Za příkladné chování dostaly děti od paní recepční malou odměnu na cestu.

Děkujeme všem rodičům za přípravu andělských a čertovských kostýmů. Poděkování patří také Radě rodičů za pomoc s přípravou mikulášských balíčků.

Příští týden si budeme povídat o adventním čase.

Krásný víkend přejí Anet, Janička a Jíťa