TEN, KDO ČERTY POKOUŠÍ, TEN SI PEKLO VYZKOUŠÍ.

Milí rodiče,

dnes začneme říkadlem. “Rikytyky prosinec, Vánoce tu budou hned”. Budou, ale chvilku si ještě musíme počkat. Nejprve musí přece přijít čerti. Děti letos chtěly postavit peklo, no a k peklu patří čerti. Celý týden se tedy vše točilo právě kolem nich. Udržujeme tak lidové tradice a zvyky.

Děti se postupně seznámily s pohádkovým příběhem ,,Čert a Káča”. Jelikož máme ve třídě malou Kačenku, museli jsme Káču přejmenovat na Dorotku. Se jménem jsme si hodně hráli. Vymýšleli jsme, jak by se jí dalo ještě jinak říkat. A to hlavně po tom, co jsme se dozvěděli, co je to za holčičku. Nikde neposedí, každého zlobí, nikoho neposlouchá, dělá si co chce, prostě s ní šijí všichni čerti. A to nejen doma, ale i ve školce. Povídali jsme si o tom, zda bychom chtěli takovou holčičku ve třídě. Dali jsme tedy hlavy dohromady a řekli jsme, že ne! Pokud by přece jen měl někdo malého čertíka v těle, řekli bychom mu ,,to mi nedělej, to se mi nelíbí”. Na Doru to však neplatilo, a ani domlouvání nepomohlo. Dorotka se jenom parádila, chtěla tancovat, ale jelikož jí nikdo nechtěl, řekla, že by tančila i s čertem, a dostala se tak do pekla. Jak to dopadlo? Nechte si vyprávět od dětí. Celý příběh jsme si zahráli, tak věříme, že se to dozvíte.

Na nástěnce v šatně máte vystavené všechny obrázky i s popisky. Jako každý týden dokládáme i fotografie, které vám umožní se do třídy tak trochu podívat.

V pátek nás navštívil anděl, Mikuláš i čert. Mikuláš přečetl z knihy hříchů co celý rok viděl. Některé děti musely slíbit, že se polepší a všichni si odnesli malou nadílku. Nechybělo čertí řádění a diskotéka. Moc jsme se nebáli, nikoho jsme nedali a spolu jsme se ochránili. A co vy? Bojíte se? Je něco, co byste měli slíbit? Zamyslete se, neboť ten kdo čerty pokouší, ten si peklo vyzkouší.

Saša, Míša, Lenka a Lenka

PS: děkujeme vám za přípravu čertích převleků, maminkám z Rady rodičů za připravené mikulášské balíčky.