V hlubinách moří a oceánů

Milí rodiče,

v uplynulém týdnu jsme s dětmi prozkoumali tajemné vody moří a oceánů. V úterý nás navštívilo mobilní planetárium s animovaným filmem o životě na korálovém útesu. S dětmi jsme si proto celý týden povídali o tom, jak to v moři vypadá, jaké zde žijí ryby a další tvorové. Velkým pomocníkem nám byly výukové karty, které nám nadělil Ježíšek. Děti se díky nim dozvěděly spoustu zajímavostí o životě ve slané vodě. Zeptejte se jich, jak daleko doletí létající ryba nebo jak se jmenuje mořský jedovatý had. Téma bylo pro děti opravdu velmi zajímavé a často se tak stalo, že se nám ranní kruh i protáhl, neboť si malí zvědavci žádali další a další informace.
I přesto nepřišla zkrátka ani činnost v centrech, kde děti tvořily například v ateliéru – akvárium, dravé ryby či velkou chobotnici. V knihách a písmenech jsme vyzkoušeli vytvořit vlastní výukovou kartu a procvičili jsme držení tužky a uvolněné psaní díky kreslení mořských vln. V kostkách se stavitelé vyřádili na stavbě ponorky a vodní zoo. Dílna zvládla vyrobit korálové útesy z plastelíny a korálků. Velmi zajímavé bylo také centrum pokusy a objevy, kde jsme hledali rozdíly mezi sladkou a slanou vodou; prozkoumali jsme i vodní dno.

Protože jsme dětem chtěli přiblížit mořské dno opravdu reálně, využili jsme také náš projektor a promítli jsme si každý den asi 8 minut z dokumetu Puff: Wonders of the Reef. Bohužel, není v našich silách zprostředkovat dětem dokument v plné délce – má asi hodinu. Pokud budou o film jevit zájem i doma, naleznete ho jednoduše na Netflixu pod výše uvedeným názvem. Přikladáme také odkaz na databázi ČSFD – https://www.csfd.cz/film/1115607-zazraky-koraloveho-utesu/prehled/ .

Páteční dopoledne jsme si jako obvykle zpříjemnili tělocvikem. Protáhli jsme celá těla a nakonec si děti postavily překážkovou dráhu. Pohyb jsme si pak užili i venku, v pátek nás příjemně hřálo sluničko.

Rádi bychom Vám připomněli, že v úterý se koná den s tatínky. Letos je pojatý netradičně z důvodu covidové situace, koná se proto venku na zahradě MŠ. Tatínky a děti čeká bojovka se čtyřiceti úkoly a malá odměna. Vše začíná v 17:00. Bližší info zjistíte z plakátu na dveřích třídy. Maminkám vstup zakázán! 🙂

Budeme se těšit.
Jana, Anet, Jíťa