Co to svítí?

Hele, hele, copak to tu asi je? Hele, hele, copak to tu je? Uprostřed našeho kruhu se něco objevilo.. Byla to velká bedýnka, která svítila. Copak se v té bedýnce asi mohlo ukrývat? Co všechno nám může svítit? To bylo nápadů! Slunce, hvězda, svítící náramek, reflexní prvky, semafor, telefon, baterka, světelné signály, lampa, žárovka aj.

No a protože děti velmi zaujalo téma vesmíru, rozhodly jsme se pokračovat právě v něm. Co vše nám může svítit ve vesmíru? Na obloze? A tak jsme si tento týden povídali o Slunci, hvězdách a o tom, jak vlastně vzniká den a noc – světlo a tma. Nejprve jsme ale oslavili nejzářivější hvězdy tohoto měsíce, a to naše oslavence. Rodičům moc děkujeme za spolupráci, děti si hostinu opravdu vychutnaly!

V úterý jsme si pověděli, co je to Slunce. Řekli jsme si, jakou má barvu a tvar. Víme, že sluneční světlo je pro naše oči nebezpečné, a tak jsme si zahráli hru “Na sluneční světlo”, kdy děti chodily mezi řadou dětí se zavřenýma očima a vedly je jen naše doteky – sluneční paprsky. Slunce jsme si vyrobili v centru Dílna, Ateliér, nakreslili jsme si ho do písku, postavili v Kostkách a vyhledávali v knihách.

Další den nám do třídy z oblohy spadlo pár hvězd. Zahráli jsme si na hvězdáře a s dalekohledy jsme je společně vyhledávali a všechny posbírali. V rámci Pokusů a her se světlem nám pak vzniklo malé planetárium. Hvězdy jsme počítali a přiřazovali k nim správné číslo a stejný počet puntíků. Hvězdy a souhvězdí jsme vyráběli v centru Dílna za pomoci hřebíčků, kladívka a provázku, v centru Ateliér a v Manipulačních hrách. V centru Dramatiky si děti zahrály na celý vesmír a proměnily se na komety, hvězdy a taky planety.

Ve čtvrtek jsme si opět zaletěli do vesmíru a společně jsme si pomocí dramatiky ukázali to, jak se vlastně střídá den a noc a roční období. Den a noc jsme pak vyráběli v Ateliéru, v Manipulačních hrách a v Dílně.

V pátek jsme si společně zacvičili. Proměnili jsme se na vše, co svítí, postavili jsme si světelnou překážkovou dráhu – obíhali jsme slalom z lampiček, skákali jsme na míči jako na Slunci aj.

Přejeme vám krásný víkend!
V pondělí se na vás těší Terka, Verča, Janička