Postavíme dům, zamáváme sousedům

Ahoj Veverky.
Prázdninový týden ve školce začal již tradiční pondělní procházkou. Tento týden nás cestičky nezavedly do lesa a na lesní pěšinky, ale do města. Pozorovat, vyhledávat a objevovat různá lidská povolání a profese. A že se jich našlo. Potkali jsme se s paní pošťačkou, popeláři, policistou a s pracovníky úklidu. Pozorovali jsme dělníky a jejich pracovní vybavení a pomůcky. Na stavbě se nám představila tatra, bagr a na rozestavěné budově se objevili zedníci, jeřábník, řidiči velkých aut i bagrista. Při vycházce jsme míjeli různé obchody a služby – lékárna, kadeřnictví, manikúra, pošta, restaurace. Děti tak měly možnost poznat další povolání. Jen kominík se schovával asi někde za komínem. A tak se o něm učíme alespoň písničku.

V ostatních dnech se pracovalo pod záštitou povolání a profesí, které si děti vybraly. Zaujali je zedníci a dělníci na stavbě. A tak nám ve třídě vznikly domy a stavby z kostek, modelíny, pomocí barev, lega a písku. Naučili jsme se básničku.
Na ulici byly cihly, u těch cihel zedníci.
Pokládali cihlu k cihle, na ně maltu po lžíci.
Postavili z cihel domy a v těch domech světnice,
tam, kde byly jenom cihly, je teď celá ulice.
(Brousek pro tvůj jazýček)

Díky oblíbené hře s kostýmy v dramatice, jsme se přenesli do krejčovství, povídali si a vyzkoušeli práci švadlenky. Oblečení jsme zdobili geometrickými tvary, malovali na hedvábí, ,,šili” šaty, kalhoty i trička. Vyzkoušeli jsme provlékání a vyšívání. Většině dětem dělá problém uzlík. Kličku i uzlík by děti měly umět před nástupem do ZŠ. Trénujte i doma.
V zahradě jsme vyzkoušeli práci malíře, kuchaře, řidiče, policisty na motorkách i uklízeče a zametače silnic. Díky novému písku se děti zapojily i do práce s lopatou a kyblíky, a to při přehazování hromady do pískoviště. Sluníčko nás vylákalo trávit v zahradě větší množství času, a tak se některá centra přesunula ven.

V příštím týdnu se k naší třídě připojí nová posila. Po dobu nepřítomnosti naší asistentky Lenky se těšíme na p. Milušku Veverkovou, bývalou paní učitelku, jak jinak než z veverek. Pomůže nám při objevování dalších profesí, především z oblasti gastronomie. Těšit se můžete na kuchaře, pekaře, číšníky v nově otevřené restauraci ,,U dvou mlsných Veverek”.

Krásný slunečný víkend.
Míša, Saša, Lenka a Lenka