Když se březen vydaří, je to krásné předjaří..

Když se březen vydaří,
je to krásné předjaří.
Když se projdeš trochu venku,
hned narazíš na sněženku.
Ptáci si už zpívají,
příchod jara vítají.
Už aby tu jaro bylo,
Sluníčko nás potěšilo.

Takhle jsme začali tento týden. Formou hry jsme si vysvětlili význam slova “předjaří”. Děti v prostoru třídy vyhledávaly části obrázků, které ve skupinkách skládaly do celku. Děti si tak procvičily skládání obrázku ze čtyř částí. Tyto obrázky nám pomohly ukázat, jaké změny v přírodě se k tomuto období pojí. V centrech jsme pak s tímto obdobím pokračovali dál. V Ateliéru jsme kreslili zlatý déšť podle předlohy. V písku jsme vyhledávali schovaná písmenka a skládali slovo PŘEDJAŘÍ. V centru Knihy a písmena děti v knížkách vyhledávaly obrázky spojené s předjarním obdobím a opisovali slovo PŘEDJAŘÍ. V Manipulačních hrách jsme skládali a lepili obrázky s předjarní přírodou.

V úterý jsme navázali na jarní kytičky. Tentokrát jsme se ale zaměřili na léčivé rostliny, které rostou v tomto období. Motivací nám byla pohádka “Jak krtek uzdravil myšku”. Po třídě jsme vyhledávali schované obrázky léčivých kytiček a společně je “zasadili” do záhonků z obručí podle druhu. Seznámili jsme se tak s jejich názvem a vzhledem. Ty jsme pak počítali, určovali, kterých kytiček je v záhonku méně a více. Společně jsme procvičili počítání od jedné do šesti. V rámci Domácnosti jsme si připravili čaj z léčivek. Nebo v Ateliéru jsme vyráběli hrníček čaje z léčivých kytiček. Do hrnečku jsme nalepili takové množství kytiček, jaké bylo předepsáno na hrníčku.

Ve středu jsme si zahráli na zahradníky. Semínka léčivých kytiček nám ale tentokrát představovaly tempery. Postupně jsme na velký formát papíru (záhonku) nastříkali větší vrstvu barvy. Všichni jsme se vystřídali a každý tak “zasadil” své semínko. Už víme, že semínko ke svému růstu potřebuje navíc vodu a Slunce. A tak jsme celou barevnou plochu přikryli modrým pytlem – déšť. Pořádně jsme barvičkami společně zamíchali, aby se “dešťové kapičky” dostaly opravdu všude. Na řadu přišlo Sluníčko – po stáhnutí pytle z barevné plochy na nás čekalo opravdové překvapení. Kombinace nejrůznějších odstínů barev. Semínka byla zasazená, teď už jen scházelo, aby nám semínka začala klíčit. A tak jsme v centrech vytvářeli léčivé kytičky podle vlastní fantazie. Fotky vám ukáží, jak se nám dařilo.

Ve čtvrtek jsme se zase o něco více přiblížili k jaru. V kruhu jsme pohybově ztvárnili růst semínka a společně jsme si formou pokusu s vodou a skládáním papíru ukázali, proč kytička potřebuje vodu. Na koberci se nám pak objevil veliký klíč. Vzpomenete si děti, jakou kytičku představoval? Byl to klíč k jarní bráně – petrklíč. Zároveň je to také jedna z léčivých rostlinek. Pak jsme si každý jeden petrklíč poskládali z dřívek. V centru Dílna jsme si vyrobili klíč k jaru, v Ateliéru jsme pokreslili klíč jarními kytičkami, v Knihách jsme opisovali slovo JARO a PETRKLÍČ a stříhali a lepili petrklíč přímo na veliký klíč.

V pátek jsme si v rámci tělocviku zacvičili.

V pondělí nás čeká tradiční narozeninová oslava.

Krásný víkend vám přejí Terka, Verča, Janička