Bez práce nejsou koláče

Milí rodiče,

řada povolání, o kterých jsme ještě nemluvili, a zvídavé tváře dětí nám napověděly, že bychom měli ještě zůstat u tématu profesí. Pondělní ranní kruh jsme započali pohádkou Jak si pejsek s kočičkou pekli dort. Na motivy této pohádky jsme si zahráli slovní hru zaměřenou na sluchovou paměť. „Míchám, míchám těsto, přidám do něj všecko: mouku, mouku a cukr, mouku, cukr a vejce.“ Děti samozřejmě nezůstaly u klasických surovin, ale do těsta přidaly šišku, žábu, šneka i mušli:-) Nejtěžší to měl ten poslední. Musel si zapamatovat dvacet jedna ingrediencí.
Děti si vyzkoušely práci pekaře jednoduchými jemnomotorickými cviky. Zkuste si to s dětmi doma.
Vsedě na patách dlaněmi „hladíme” stehna – válíme těsto, stehna mačkáme – hněteme těsto, spojíme prsty ve špetku – uštipujeme těsto, postupně spojujeme jednotlivé prsty s palcem – ulepené ruce od těsta, sypeme na těsto mák.
Již minulý týden jsme si povídali o tom, proč rodiče chodí do práce, k čemu jsou užitečné peníze a proč někteří lidé práci nemají. V úterý děti diskutovaly o tom, že za vydělané peníze si mohou koupit například zmrzlinu nebo jít do restaurace. Ptali jsme se, zda děti vědí, jak se chovat v restauraci a kdo tam pracuje.
Ve středu jsme si zahráli pohybovou hru na číšníky a číšnice. Děti roznášely na tácu objednané jídlo a pití (slalomová dráha mezi překážkami s tácem na ruce).
Také jsme se pustili do didaktické činnosti – co k sobě patří? Děti měly spojit povolání a pro něj typický předmět nebo uniformu.
Zvládli jsme si i zahádat a že hádanek bylo opravdu dost. Uhádnete s dětmi doma tuhle?

Kácí stromy, řízy, řízy,
duby, buky, smrky, břízy.
Zbyly po něm na mezi
jenom samé pařezy.

V centrech aktivit se děti vžily do různých profesí. Kadeřníci stříhali vlasy svých zákazníků, krejčí provlékali provázkem těstoviny, pekaři pekli koláč netradičních příchutí z víček, uklízeči se postarali o to, aby ve třídě nebyl nepořádek, zahradníci zalili květiny ve třídě, malíři nakreslili své vysněné povolání, konstruktéři postavili kuchyň pro kuchaře ze šroubové stavebnice a truhláři zatloukali hřebíky do dřeva. V Pokusech a objevech se děti staly vědci a prozkoumávaly, co dokáže droždí. V Dramatice si děti zahrály na návrháře a modely předvedly samy na sobě. Momenty z módní přehlídky můžete zhlédnout ve videu.

Na zahradě jsme s dětmi zažili spoustu zábavy. Kromě toho jsme také udělali i něco užitečného. Roztřídili jsme bedny s hračkami, zametli jsme a také jsme zasadili do truhlíku borůvku a černý rybíz.

Příští čtvrtek nás čeká oslava narozenin. Moc děkujeme všem rodičům, kteří se zapojili.

Prosíme všechny rodiče, aby zkontrolovali, zda mají děti v šatně náhradní oblečení do třídy a případně ho doplnili. Dále prosíme, aby děti měly v šatně připravené vhodné oblečení na ven (na zahradu). Děkujeme.

Krásný víkend přejí Anet, Jana a Jíťa