Jaro už je mezi námi

Milí rodiče,

v tomto týdnu jsme s dětmi pokračovali v poznávání jara. Cílem bylo seznámit děti s ptáčky a jejich životem na jaře. Dále se tak u dětí rozvíjel pozitivní vztah k přírodě.

V ranním kruhu jsme si povídali o ptácích, kteří se na jaře navrací zpět z teplých krajů, kde překali zimu. Vzpomínali jsme také, kteří ptáčci s námi trávili zimu. Společně jsme si řekli různé zajímavosti. Zkuste se dětí zeptat, zda si pamatují, jak poznají vlaštovku nebo zda ví, jak rychle umí letět. S dětmi jsme si řekli, že na jaře mají ptáci období hnízdění. Zkusili jsme proto nahlédnout do ptačí budky v níž je nainstalována webkamera. Měli jsme opravdu štěstí, neboť hned v pondělí do budky zavítaly sýkorky koňadry a začala stavět hnízdo. Ke konci týdne už to vypadalo na krásně zařízené ptačí bydlení. Děti daly sýkorkám jména “táta Syki” a “máma Nižborka” – ptačí budka je umístěna v Nižboru.

Stavba hnízda nás provázela celý týden také v centrech. Napřklad v centru Písek a voda děti zkoušely vystavět vlaštovščí hnízdo, v Manipulačnich hrách stavěli hnízdo z papírových ústřižků. V Knihách a písmenech děti v knize ROK v lese pozorovaly, jak se mění příroda na přelomu března a dubna. Centrum Pokusy a objevy děti vyplnily vlastní aktivitou – zajímalo je, kdo létá rychleji, jestli vlaštovka nebo poštolka. V Ateliéru děti nakreslily různé druhy ptáků dle výukových karet. V Kostkách pak vystavěli pořádné komíny pro čápy.

Ve čtvrtek do školy zavítalo divadlo, které nám přiblížilo velikonoční zvyky. Dle reakcí dětí bylo představení vydařené.

Těšíme se na další týden Anet, Jana a Jíťa