Nemocnice pro medvědy

Milí rodiče,

projekt ,,Nemocnice pro medvídky” byl určen právě pro děti z mateřských škol. Jeho cílem je zbavit děti strachu z “bílých plášťů”. Formou hry se jim medici z lékařské fakulty snažili ukázat, že lékař je tu proto, aby pomáhal, ne ubližoval. K tomu jim pomáhal velký plyšový medvěd s orgány.

Na začátku se medici představili a zahráli scénku, při které medvěd přebíhal silnici, aniž by se rozhlédl a srazilo ho auto (připomněli nám bezpečné chování na silnici). Děti musely medvědovi zavolat sanitku (naučily se telefonní číslo), která ho zavezla do nemocnice, kde musel být operován. S operací jsme samozřejmě pomáhali. Během ní si ukázali jednotlivé orgány a dozvěděli se, k čemu slouží.

Po operaci následovala druhá část. Děti se rozdělily do menších skupinek (cca 5 dětí na 1 medika) a léčily plyšáky, které si přinesly. Předem medvědům vymyslely nějakou nemoc. Během programu se seznámily s nástroji, se kterými mohou u lékaře přijít běžně do styku (stetoskop, dřevěnou špachtli, stříkačku, obvazy, sádru apod.). Každé dítě dostalo pro svého plyšáka i speciální recept.
Díky akci jsme si zopakovali a naučili se důležité poznatky z oblasti zdravovědy a bezpečnosti.
Tým MŠ