Už Martin na bílém koni, už zase přijíždí k nám 🐴🌨❄

Ahoj kočky,

Martin nakonec nedorazil, tak doufám, že z toho není nikdo zklamaný.

V pondělí jsme se ještě věnovali zvířátkům. Hmatem jsme poznávali plody, kterými se živí zvířátka (kaštany, žaludy, ořechy, šípky, šišky), také jsme postavili ze dřívek malé domečky nebo zvířátka, a potom jsme v centrech vidličkami nakreslili ocásky veverkám a bodliny ježkům, vystříhali jsme ježky z papíru a společně vyrobili ježky a vymysleli jim jména a tak máme Bodlinku a Kulíka Srdíčkovi.

Od úterka k nám zavítal sv. Martin. Učili jsme se písničku “Už Martin na bílém koni” (J. Uhlíř, Z. Svěrák), ke které jsme si zahráli na hudební nástroje. Seznámili jsme se s legendou o sv. Martinovi. Kdo ji neznáte, nechte si ji od dětí vyprávět 😉 Ve středu jsme si společně složili z kostek velkou podkovu, převyprávěli příběh dle obrázků, které se nám povedlo chronologicky uspořádat, a zároveň jsme si příběh přehráli. Ríša jako Martin se o svůj plášť rozdělil s Mikulášem jako žebrákem, do hraní se zapojili všichni, někdo hrál husy a jiný zase lidi, které po Martinovi pátrali. Práci z center aktivit můžete vidět na fotkách nebo nástěnkách v šatně. Ve čtvrtek jsme tradičně zašli do solné jeskyně, kde se dají krásně trénovat koledy na blížící se podzimní brigádu s rozsvícením stromečku a zpíváním koled (https://www.mskurandove.cz/akce/podzimni-brigada-2/). A v pátek byl náš oblíbený tělocvik na rozhýbání a procvičení našich těl.

Chceme moc poděkovat všem, kteří si udělali čas na přednášku o školní zralosti, je mi jasné, že sehnat hlídání a vůbec najít si ten čas, je v dnešním zrychleném světě nadlidský úkol. O to víc, si toho vážíme, že jste dorazili. Pro ty, kteří tu možnost třeba neměli zde napíšu takové shrnutí:
Není ani tak důležité, aby děti uměly poznat písmena, počítat nebo aby doma dělaly nějaké pracovní listy, ty můžete úplně vypustit, pokud dítě vysloveně nechce. Důležitější je mít uvolněnou ruku, vycvičený zrak, sluch, hmat, orientaci v prostoru a trochu vnímat písmena, třeba jen vidět jejich tvary (bez nutnosti znát, které je které). Proto je vhodné děti co nejvíce zapojit do všech ručních prací, protože tím zlepší jemnou motoriku a uvolní ruku, což je zásadní předpoklad pro psaní. Jde o činnosti jako navlékání, zatloukání, šroubování, přelévání, přesýpání, přesouvání drobných věcí pinzetou, hry s maňásky, navíjení provázku, mávání s šátky, modelování či hnětení (plastelíny nebo těsta), koulení malého míčku po dráze, přehazování malého míčku z ruky do ruky. Pro lepší předpoklady pro čtení je důležitá zraková pozornost, zde je vhodné pexeso, hledání rozdílů, vyhledávání obrázků v leporelech s drobnými obrázky, stavění lega dle návodu, apod. Pro cvičení sluchu je nejlepší čtení pohádek 20 minut denně, hraní slovního fotbalu, podle zvuku poznat předměty (šustění papírem, cinkání klíčů, zvonečkem, chrastítkem, …) nebo se jen zaposlouchat do zvuků lesa. Je také zásadní zvážit sociální připravenost. Uvědomte si, že ve třídě může být čerstvě 6-ti leté dítě stejně tak jako dítě s odkladem, kterému je na podzim 8 let. Potom se stane, že i velmi šikovné a chytré 6-ti leté dítě ve třídě strádá z hlediska sociálního a nemá šanci vyniknout, protože není ještě tak vyzrálé jako ty mnohem starší děti. Děti, které jsou velmi hravé, u činností nevydrží a nebo mají problém se přizpůsobit (musí být vše podle nich) mohou mít nástup do školy velmi náročný. V tuto chvíli je na rozhodnutí o odkladu dost času, spíš se na to zaměřte a dítě vnímejte. Pokud budete na vážkách, doporučuji se včas objednat do pedagogiko-psychologické poradny, na jaře již bude pozdě. V poradně Vám odborník může dát svůj relevantní názor a vy pak budete mít čisté svědomí, že jste pro své dítě udělali maximum. A hlavně bude snazší udělat rozhodnutí, zda odklad nebo ne. Obecně je určitě dobré zvážit odklad dětí narozených od června do srpna, které nemusí být tak vyzrálé.

Připomínáme, že v úterý 15. listopadu proběhne vyšetření očí těch dětí, které jste přihlásili https://www.mskurandove.cz/akce/prima-vizus-koukaji-na-nas-spravne/. Kdo z vás ještě za vyšetření nezaplatil, prosím přineste v pondělí peníze. Ve čtvrtek si užijete státní svátek a jestli se někdo chystá prodloužit si víkend, a mít volno i v pátek, prosím nahlaste nám omluvenku včas.

V následujícím týdnu se můžou děti už těšit na oslavu narozenin.

Přejeme Vám hezký víkend,

Lucka, Jíťa a Pavla