Dobrý, dobrý den

já přeju vám, dobrý, dobrý den jak ho udělám?

Milí rodiče,

v neděli většina z nás zapálila první svíčku na adventním věnci, a tím nám začal předvánoční čas. Pro nás dospělé asi především shon, úklid, pečení cukroví, nakupování, ale pro děti hlavně těšení se na příchod Ježíška. Ve školce si chceme tento čas užít hlavně v klidu a v pohodě. Vnímat atmosféru Vánoc a seznámit děti s lidovými tradicemi. Budeme si  dělat prostě hezké dny. Úvodní říkadlo nám startuje dny. Děti při něm vymýšlí, čím si můžeme hezký den udělat. Činnost následně pantomimicky napodobujeme, určujeme jak šly činnosti za sebou a hádáme, kdo je vymyslel. Hádej, hádej neprohádej, kdo….? Procvičujeme časovou posloupnost i paměť.

Společně s dětmi jsme si povídali, co to vlastně je adventní věnec a Advent. Kolik svíček na věnci máme, a co která symbolizuje. Zkuste se dětí zeptat (naděje – víra, mír, kamarádství, láska).  Popěvek ,,hele, hele, copak to bude, copak to tu je, kdopak to tady je? “nás dovedl ke slovu čert a anděl. Básnička, kterou jsme se naučili, pak o tom, jak se žije malým čertíkům a andělům. Chceme jí společně v pondělí přednést, až k nám dorazí čert, Mikuláš a anděl. Jestlipak nám něco přinesou? Dobroty, ovoce nebo uhlí a bramboru? Záleží na každém z nás. No a abychom se nebáli, společně se ochránili, postavili jsme si peklo i s kotlem. Budeme si v něm hrát a možná také ochutnáme čertovské brambory. Nechybí ani nebe pro andílky.

V centrech aktivit jsme vyrobili papírové adventní věnce a čertovské řetězy. Namalovali a vymodelovali čerty, poskládali čerty i anděly (z kostek a dřívek), objevili kouzlo zmizíku i vlastních dlaní. Hodně se procvičovalo stříhání a lepení. Dětem tyto činnosti stále moc nejdou. 

Tip na dárek pro děti: ozdobné nůžky a lepidlo. Nechte děti stříhat a lepit, cokoliv. Věřte, že ve škole budou děti obě aktivity moc potřebovat.  

Jako každý pátek nechybělo cvičení. Tentokrát jsme si půjčili overbally. Cvičení se dětem moc líbilo. Napsali jsme tedy o ně, do našeho rozepsaného dopisu Ježíškovi. Jako papír nám slouží záda kamaráda, místo tužky máme prsty. 🙂

Užijte si krásný víkend a prosím, nespěchejte.
Saša, Míša, Lenka a Lenka

PS: Děkujeme za společná posezení a chválu při individuálních schůzkách. Věříme, že byla, a pro některé z vás ještě budou příjemná a přínosná, tak jako pro nás.