Elce, pelce do pekelce

Milí rodiče,

už je to jasné, skoro s každým z nás občas šijí všichni čerti, skoro každý z nás má kousek čerta v těle a skoro každý z nás se čertů bojí nebo se někdy bál. Vše jsme si ověřili povídáním o čertech i návštěvou čerta ve třídě. Na příchod Mikuláše, anděla i čerta jsme však byli připraveni. Vzájemně jsme se ochránili a nikoho čertovi nedali (ani paní učitelky). Naopak, všichni něco malého dostali. Děti, některé s malými slzičkami, vše zvládly. Poslechly si od čerta zprávu z knihy hříchů a slíbily, že to, co se malinko pokazilo se napraví. My totiž už víme, že ,,Pokazit se může, napravit se musí”. Po odchodu návštěvy jsme hráli hry, tančili a v našem pekle ochutnali čertovské brambory, které jsme si uvařili.

Další dny jsme se v centrech věnovali převážně přípravě dárků a přáníček, při kterých jsme poslouchali vánoční koledy. Nechyběly ani každodenní rituály. Uklízecí písnička, určení dne, počasí, tělovýchovné chvilky, pohlazení kamaráda… Tématem ranních kruhů byly samozřejmě Vánoce. Děti doplňovaly větu ,,Já o Vánocích vím, že… se uklízí, jí jídlo, zdobí se okna, kupuje se stromeček, jsou ozdoby, světýlka, peče se cukroví…” Kupodivu, ani jednou nezaznělo slovo Ježíšek a dárky. K tomu jistě dojdeme v dalších dnech.

Co jsme ještě zvládli? Natřít strom, ozdobit vánoční větev. Předmatematické dovednosti podle Hejného metody (chodníček na kterém se skáčou slabiky, určuje se počet, pojmy – kolik před sebou, za sebou a na kolikáté stojíš). Procvičit si paměť a časovou posloupnost při ,,nákupu” věcí potřebných k pečení cukroví. Upéct perníčky a zazpívat koledy. Moc děkujeme za přípravu těsta. Vycházku, která směřovala k prodeji vánočních stromků a zkoumat rozdíl mezi jednotlivými stromky. Jestlipak si děti vzpomenou? A nakonec v pátek s předškoláky navštívit vánoční koncert v mateřském centru. Vidíte tedy, že jsme nelenili.

Přejeme vám všem pohodový víkend. Povídejte si, upečte nějaké cukroví a třeba si přečtěte hezkou pohádku nebo vánoční příběh. (Tip- Dědečku, vyprávěj o Vánocích, od Ladislava Špačka). Saša, Míša, Lenka a Lenka

PS: V úterý k nám přijede divadlo, prosíme o vhodné oblečení (společně vedeme děti ke společenskému chování). Pokud ještě vybíráte dárky, přimlouváme se za dárky podporující myšlení, paměť, dárky k procvičení jemné motoriky. Dle našeho názoru, by určitě neměla chybět knížka. Děkujeme.