PTÁCI V ZIMĚ

Milý rodiče a milé žabičky,

tento týden jsme se seznámili se základními znalostmi péče o ptáky v zimě. Druhy, které u nás žijí celoročně, čím se v zimě živí, kde bydlí a jak jim můžeme pomáhat.

V ranním kruhu byly pokládány dětem otázky a společně hledaly odpovědi. Co se ukrývá v papírové tašce? A jaké to je? Víte, kde ptáci bydlí a co jedí? Jak se dorozumívají? Je ptáčkům zima? Co je chrání před zimou? Ukazujeme si obrázky ptáčků, prohlížíme si v atlase a hledáme vhodnou potravu ( slunečnice, pšenice, semínka, mák, vařená mrkev, jablíčko..). Také už víme, co je pro ptáčky nevhodné (zbytky jídla, sladkosti, salám..).

A co děti tvořily v centrech?

V ateliéru – tiskly stopy zvířat, malovaly krmítka a vyráběly straky. Používaly tempery, vodovky, nůžky i lepidla.

V domácnosti – připravily zeleninový salát s rajčátky a viděly, jak se smaží ovesné placičky, po kterých se zaprášilo během chvilky 😊 .

V kostkách – ze dřívek stavěly krmítka a domečky pro ptáčky. Přitom poslouchaly zvuky lesa a jednotlivých ptáků, které se pak snažily napodobit.

Zajímavé byly tento týden:

Pokusy a objevy – vytvořily si vlastní sníh (škrob, sůl a pěna na holení) a z něj postavily sněhuláky. Také daly zmrznout vodu a zkoumaly přes lupu ledové koule. Při ponoření vajíčka do octa pozorovaly zbavení skořápky a přesto drželo konzistenci a nerozteklo se, poté jsme prozkoumaly vnitřek vajíčka.

Tělocvik – cvičení bylo lehce spojeno s tématem týdne: ptačí rozcvička, ptačí běh a ptačí štafeta, u které se velice pobavily. Na závěr s přáním dětí byla vytvořena i opičí dráha, na které překonávaly překážky.

Tento týden byl o výrobě a tvoření. Nechte děti, ať Vám o tom vyprávějí. A třeba si budou pamatovat novou básničku:

“Leden, leden pokryl zemi ledem,

tam, kde včera byly louže,

tam to dneska pěkně klouže.

Leden, leden pokryl zemi ledem.”

Zároveň děkujeme za vstřícnost všem rodičům, kteří měli to možnost si nechat své děti při pátečních volbách doma.

S přáním hezkého víkendu

Lucka, Iveta a Lenka