Ten dělá to a ten zas tohle

Milí rodiče a milé žabičky,

tento týden jsme pokračovali tématem – povolání, profese, zaměstnání. Asi by bylo velmi obtížné spočítat, kolik různých povolání na světě existuje. Většina dospělých lidí pracuje, někteří po celý život v jedné profesi, jiní naopak zaměstnání střídají. Až vyrosteš, také si zvolíš své povolání? Jaké to bude?

To bylo křiku a třepetajících se ručiček. Já budu řidič, já doktor/ka, já budu stavět, já učit, já chci malovat…….Abychom si v tom udělali trochu pořádek, každý nám postupně předvedl své povolání pomocí pantonimy, pak jsme si řekli, co je to za povolání a kde bychom pracovali. Knihovník v knihovně, řezník v masně, herec v divadlu….

Také jsme zkoumali, jaké speciální obleky si lidé oblékají při různých profesí. Z čeho byly děti nadšené – byla 1.třída ZŠ, kterou si vytvořily v herně. Katedra a paní učitelka u tabule. Děti v lavicích a výuka jako v opravdové škole s pracovními listy. Všechny děti si postupně školu vyzkoušely. I ti nejmenší. Vytvořily krásné tovární komíny (lepení a stříhání), čelenky se znakem povolání, papírové špagety na talíři, velkou zeď z kostek, velké hrady z písku.

Dozvěděli jsme se, co dělá ornitolog a trochu si na něj zahráli. Pozorovali jsme ptáky, kteří létají k nám na zahradu a do krmítek. Největším překvapením bylo 10 stehlíků u krmítka a bažant, co nám v krmítku zobal slunečnici. A co dál – koukněte se na fotky a nechte vyprávět děti. Třeba jak jsme vařili těstovinové špízy a co zpíváme.

S přáním hezkého víkendu

Lucka, Iveta a Lenka