Přivítání jara

Milí rodiče a milé žabičky,

tento týden jsme si s dětmi povídali o JARU, které brzičko přijde. Řekli si, kdy jaro začíná, v jakém měsíci, jak se mění na jaře počasí, že stále častěji vykukuje sluníčko. Jakou barvu a tvar má slunce a co nám dává – teplo, světlo, energii. Společně jsme si vyrobili jedno velké usměvavé sluníčko (paprsky má z obtisků dětských ručiček) a pověsili jej nad dveřmi, aby nás každé ráno vítalo. Děti si vytvořily i několik papírových klíčů ozdobených kytičkami jako symbol odemykání jara.

První jarní květiny – sněženku, petrklíč, narcis, fialku, krokus, sedmikrásku, tulipán – jsme si ukázali nejen na obrázkách, ale řadu z nich viděli na vlastní oči při procházkách po okolí MŠ. Děti se s kytičkami fotily a velice je to bavilo 😊. Poznávaly, jak a z čeho rostou (cibulky, semínka) a co s nimi má práce zahradník. Vyzkoušely si vysadit semena trávy do zeminy, fazole a čočku do vlhké vaty a už se těšíme na první klíčky. V průběhu několika týdnů budeme pozorovat jejich vývoj. Vysvětlili jsme si, jaký je rozdíl mezi TRVALKAMI a LETNIČKAMI. Děti byly velice šikovné a několikrát dokázaly, že si pamatují všechny nové pojmy a názvy.

V centrech tvořily a tvořily: v atelieru vznikaly sněženky, tulipánky nebo zahradnické konve z barevných papírů. Vidličku nabarvily temperami, obtiskly na papír, dokreslily stonek s listy a ejhle – další povedená kytička byla na světě. Skládaly i rozstřihanou sněženku podle čísel v centru manipulační hry. Z písku a vody vytvořily různé nádoby a do nich zapichovaly větvičky rozkvetlého zlatého deště. Co ale děti hodně zaujalo, bylo zkoumání jednotlivých částí tulipánu pod mikroskopem v pokusech a objevech.

K příchodu jara patří i návrat stěhovavých ptáků. Vyprávěli jsme si o čápovi, vlaštovce, špačkovi, huse….jak vypadají, kde hnízdí, z čeho si hnízdo staví, co často jedí. Pak děti tvořily ptačí hnízda i s ptáčky na různé způsoby a v dílně sbily ptačí budku. Fotky vám napoví vše, jak se děti u toho bavily a jak byly velice šikovné.

Naučili jsme se i novou básničku – SLUNCE

Sluníčko se probudilo,

na oblohu vyskočilo.

umylo se v ranní rose,

zamrkalo, protáhlo se.

Při tělocviku jsme si nejdříve protáhli celé tělo. Pak děti cvičily s padákem, soutěžily ve dvojicích o nejrychlejší složení květiny z puzzle, hrály ,,čáp ztratil čepičku,, a ke konci také hru na ,,sochy,,.

Určitě vám děti rády povyprávějí veškeré další zážitky 😊, krásný sluneční víkend přejí.

Lucka, Iveta a Lenka