Domácí zvířata a jejich mláďata

Na začátku týdne jsme se jako vždy seznámili s tématem. Pro tento týden si děti vybraly velice oblíbené téma – Domácí zvířata a jejich mláďata.

Člověk s nimi žije už pěkných pár tisíciletí. Tvoří veliký kus lidské historie. Zdomácnění zvířat je stejně důležité jako třeba vynález počítačů, nebo cesty do vesmíru. Chovem domácích zvířat odpadla lidem závislost na přírodě. Již si nemuseli zajišťovat potravu hledáním a lovením. Domácí a užitková zvířata jsme si představili na fotografiích a obrázcích. Pojmenovali jsme si vždy celou zvířecí rodinku – samce, samici, mládě.

V herně jsme vytvořili velký statek s chlívky a zvířátky. Malovali jsme žlutá kuřátka. Při tvorbě králíčků a hus jsme používali nejen pastelky , ale i přírodní materiály jako je vlna a peří. Na obrázkovém listě ovečky se děti naučily jeden z grafomotorických cviků – spirálu. Také jsme si upekli piškot a z něj vykrajovali kuřátka a králíčky. A jelikož se nezadržitelně blíží Velikonoce, příprava vajíček a jejich malování probíhala již tento týden.

Zpěv známé písničky ,,Když jsem já sloužil´´ jsme doplnili ukázkami zvířátek a doprovodili hrou na hudební nástroje. Přečetli jsme si pohádku,, Velká zvířecí rodina .´´ Zvířátka jsme pak společně napodobovali. V jednu chvíli byla třída plná chrochtajících selátek a za chvilku nám všude pípala kuřátka.

Na konci týdne jsme šli do knihovny, kde jsme si povídali o spisovateli Ondřeji Sekorovi a jeho knížkách. Hlavně o Ferdovi mravencovi a jeho kamarádech. Vysvětlili si, co vlastně knihovna je, proč tam lidé chodí a že se dělí na různá oddělení: pro dospělé, pro děti, historické, naučné či zábavné. Ke konci měly děti možnost nahlédnout do knížek, které se jim líbily.

A jedna hádanka na závěr:

Malý zobáček,

žlutá peříčka.

Právě se vylíhlo

z bílého vajíčka.

Co je to?

Děti vám možno rády napoví 😊. Krásný víkend Vám přejí.

Lucka, Iveta a Lenka