Preventivní program Policie České republiky 🚓👮‍♀️

Krásný den všem,

dnes si pro předškoláky připravila Policie ČR krátký program.

Dozvěděli jsme se, že je policie – městská, státní neboli České republiky a vojenská. Připomněli jsme si, že telefon 158 je na policii ČR a že osmička vypadá jako pouta. Rovnou jsme si řekli, že 150 je číslo na hasiče, kdy nula připomíná rybník a 155 je telefon na záchranku a číslo 5 vypadá jako vozíček. Dozvěděli jsme se také číslo na Městskou policii – 156. Bavili jsme se o tom, že policisté i jiné povolání mají uniformu. Řekli jsme si jaké má policie dopravní prostředky – auto, dodávku, motorku, koně, kolo, vrtulník, člun, skútr, ale i lyže. Bavili jsme se o policejních psech, kteří díky čichu pomáhají s pátráním po pachatelích nebo pohřešovaných.

Potom jsme se věnovali různým situacím a jak se v nich zachovat. Šlo o situace, kdy nám cizí člověk může něco nabízet a lákat nás někam, nebo proč není bezpečné hrát si u silnice a jak vlastně můžeme správně silnici přejít (zastavit se, rozhlédnout se vlevo, vpravo a vlevo, a potom po pravé straně přechodu přejít), co dělat v situaci, kdy nalezneme například střelné zbraně nebo injekční stříkačku, jak se chovat při jízdě na kole a jaká je povinná výbava kola (helma, brzda, odrazky vpředu, vzadu, na kolech i šlapkách a světla za zhoršené viditelnosti) a poslední situace se týkala cizích psů, zda je hladit nebo ne a jak zachází s nalezenými psy policie.

Potom jsme si ještě zahráli na detektivy, kdy paní policistka snad kouzlem vypátrala na papíru otisk celé dlaně každého z dětí. A nakonec jsme si prohlédli i poslechli 🚨policejní vůz a děti se do něj mohly posadit.

Věříme, že si děti program užily a měly doma co vyprávět.

Tým MŠ