Do Indonesie nejen za pohádkou

Milí rodiče,

pro děti jsme včera uspořádali v MŠ ,,Den děti´´ netradičně ve stylu Indonésie. Na úvod se děti dozvěděly, kde leží, z kolika ostrovů se skládá, jak se řekne indonésky dobré ráno, poledne, na shledanou či jsme počítali indonésky do tří. Zkuste se pozeptat děti, jestli si toto vše vybaví 😊. Tím získaly nejen nové vědomosti, ale i zážitek spojený s hudbou a pohybem.

Dramatizace indonéské pohádky spočívala v příběhu o rolníkovi, který sázel rýži a mladé Atin. Oba toužili po dítěti, ale marně. Proto Atin vyrazila pralesem za skalním obrem pro radu. Po cestě potkala opice, hady, komáry, buvoly, ale i sopky. Když dorazila do cíle, obr jí pomohl kouzelnými okurkovými semínky. Když semínka zasadí a bude se o ně správně starat, vyplní se jí sen o miminku. Jenže jak to v pohádkách bývá – něco za něco. Když by se Atin narodil kluk může si ho nechat, ale pokud by se narodila holka, musí ji na její patnácté narozeniny odevzdat obrovi. I stalo se, že ze semínek vyrostla zlatá okurková holčička jménem Timun emas, která rostla do krásy. Čím víc se blížily její 15 narozeniny, tím měli všichni větší strach. Jenže Atin šla za moudrým starým poustevníkem poprosit o pomoc. Dostala pro dceru do vaku tři kouzelné věci k ochraně – jehlu, pytel soli a rybí pastu. Když by ji obr chtěl pronásledovat a unést, musí vždy jednu z těch věcí zahodit za sebe. Ale jak příběh pokračoval a zda dobro zvítězilo nad zlem, to už vám jistě rády dovypráví děti samy.

Poté na děti čekala osvěžující odměna – zmrzlina s kousky lentilek 🤤při které nabraly sílu na soutěže. Měly neobvyklé názvy: palmový háj, bambusový háj, jízda na skútru, nebo překážkový háj. Děti si při nich procvičily pohybové a malířské dovednosti či stabilitu a trpělivost. Velice se nám den vyvedl a děti se u toho skvěle bavily. Fotky vám jistě napoví.

Krásný den přejí

Tým MŠ