Z pohádky do pohádky

Mílí rodiče a žabičky,

v pondělí jsme se vydali do Prokopského údolí. Pozorovali krásu přírody, ale zároveň prozkoumali a vyzkoušeli nově postavené dětské hřiště v údolí. Poté se vydali navštívit prokopská zvířátka – kozy, které děti krmily suchou trávou a velice se jim to líbilo.

Téma tohoto týdne zůstalo u pohádek. Vysvětlili jsme si pojem, co je vlastně pohádka, jak ji poznáme, jak pohádky mohou začínat a končit, jaké v nich bývají nadpřirozené jevy a bytosti a že dobro vítězí nad zlem.

V ranním kruhu jsme si převyprávěli různé pohádky – Červenou Karkulku, Perníkovou chaloupku, Sněhurku a sedm trpaslíků, Šípkovou Růženku či Popelku. Slyšeli jsme i legrační odpovědi na různé otázky. Co měla Popelka ukryté v kouzelných oříšcích? Myšky. Z jaké zeleniny vykouzlila víla kočár pro Popelku? Z kyselých okurek. Co chtěla ježibaba udělat s Jeníčkem? Bramborovou kaši 😁. Pro děti ale bylo důležité ponaučení, že s cizími lidmi nemluvíme, nic si od nich nebereme, nikam s nimi neodcházíme ani jim neotevíráme.

V centrech si děti vyzkoušely sestavení pohádkových příběhů, které lepily a vybarvovaly. Vyrobily si vlastní pohádkové loutky, se kterými nám zahrály v kruhu divadlo. Ztvárnily si Perníkovou chaloupku z barevného papíru. Z přírodnin pak zkompletovaly trpaslíky. Z modelovací hmoty vymodelovaly slovo POHÁDKA. V kostkách postavily krásný hrad či chaloupku pro ježibabu. V knihách a písmenech procvičovaly spirály a vybarvovaly hrad podle čísel. Při poslechu pohádkových melodií hádaly, o jakou pohádku se jedná. Zahrály si i v manipulačních hrách pohádkové pexeso a na závěr si v domácnosti usmažily velice dobrá jablíčka v županu. Společně s vypěstovanými jahodami z naší zahrádky jsme je pak všichni s chutí snědli.

Tělocvik jsme pojali formou pohádkových her, jógy, relaxace a protažení celého těla při pobytu venku za hezkého počasí.

V pondělí 12.6. na výlet nejdeme, bude se chystat vše okolo závěrečného plesu. Na další výlet se budeme opět těšit 19.6 v 8:00 hod.

Krásný víkend přejí

Lucka, Iveta a Lenka