Jak se veverky ve žluté třídě potkaly.

Ahoj Veverky,
začal nám nový školní rok a třída veverek se zaplnila dětmi, které naši školku znají a dětmi, které přišly do školky poprvé. Společně jsme se přivítali, pozdravili básničkou a písničkou ,,Ahoj, tak jsme se tu sešli” První tři dny bývají pro všechny náročnější. Předškoláci se seznamují s funkcí pomocníků a průvodců. Snaží se být ve všech oblastech samostatní a být vzorem pro mladší kamarády. Už znají pravidla ve třídě a pomáhají mladším se začleněním do kolektivu. Společně si zdokonalujeme sebeobslužné dovednosti. I mladší děti by si měly umět dojít bez pomoci na toaletu, najíst se, napít, vysmrkat se, zout, obout boty a především si boty a bačkorky poznat. V šatně by měly najít své oblečení (i proto je velmi důležité označení, podepsání všech věcí, abychom je našly alespoň my paní učitelky). Stále tedy hrajeme hry se značkou – pojmenování obrázků, hledání skřínky, botníku na boty a botníku na bačkorky, předávání své značky do centra, kde si zrovna hrají. A pokud si děti neví rady, učí se požádat o pomoc, říct si, zeptat se. V centrech si připomínáme, které hračky do centra patří, jak se dají využít, kam je máme po hře uklidit.

V těchto dnech nám přálo krásné počasí a proto jsme trávili hodně času na školní zahradě. Nejtěžší je naučit se, kde mám být, kde je moje paní učitelka, kam nesmím odcházet sám. Společně si říkáme a opakujeme pravidla na školní zahradě. Využíváme prolézaček, houpadel, kolotoče a skluzavek. Na písku stavíme a kopeme tunely, jezdíme s kolečkem a tatrou, učíme se, jak být opatrný a neublížit ostatním kamarádům. V zahradní kuchyni připravujeme pohoštění, pečeme dorty a vaříme špagety. Povídáme si, kdo co má rád k obědu, s čím si rád hraje, jaké zvířátko má kdo doma, s kým doma bydlí a co se komu ve školce líbí.
Děti si za první dny zaslouží pochvalu. Je vidět, že se snaží být kamarádi, být k sobě ohleduplní, pomáhat si. Většina mladších dětí zvládá odloučení zatím bez větších obtíží a slziček.
V příští týdnu se zaměříme na opakování značek, barev a jmen. Vytvoříme si společně nějaké pravidlo, aby nám bylo ve třídě spolu dobře. Pravidla vytvoříme i s rodiči na pondělní schůzce v 17:00.

Přejeme hezký a slunečný víkend a v pondělí se na vás těší Míša, Saša, Lenka a Lenka