Vítr fičí, vítr duje, copak to v něm poletuje?

Vítr fičí, vítr duje, copak to v něm poletuje? Děti už to ví. Je to papírový dráček, má barevný fráček.

Milí rodiče, milé děti,

tento týden jsme si připomněli hlavní znaky podzimu. V pondělí jsme začali podzimním počasím, a to hlavně větrem. Nejprve jsme prozkoumávali nafouknutý igelitový pytlík a hádali jsme, co se v něm schovává. Děti správně uhodly, že je to vzduch, který jsme se snažili chytit, zkoušeli jsme, zda má nějakou vůni. Ukázali jsme si, co se stane, když vzduch rozproudíme – vznikne vítr. Řekli jsme si, jakou sílu může vítr mít, zkoumali jsme, co dokáže rozpohybovat, a jak se může jmenovat. Vítr jsme znázornili pohybem za doprovodu hudebních nástrojů. Také jsme si ho podle jeho síly nakreslili. V Dílně jsme si vyrobili větrníky a sílu větru jsme pak zkoumali také na zahrádce.

V úterý nám podzimní počasí rozpohybovalo papírové draky. S dětmi jsme pomocí veršovaného příběhu “Dráček Papíráček” vyhledávali a vymýšleli rýmy. Opět jsme si vyzkoušeli práci ve skupinách. Tentokrát děti sbíraly barevné mašličky a přiřazovaly je ke dráčkovi stejné barvy. A pak už jsme mašle počítali a porovnávali, který dráček má mašliček více, který méně, který je kratší, a který delší. Děti si dráčka vyrobily v Manipulačních hrách, v Ateliéru a v Kostkách.

Protože nás příští týden čeká divadelní představení O pejskovi a kočičce, v rámci Centra Dramatika jsme si zahráli pohádku “Jak pejsek s kočičkou pekli dort”. S dětmi jsme na základě kvízu určovali, které potraviny do dortu patří, a které naopak ne. V Centru Domácnost jsme si pak dort připravili, ale bát se nemusíte, žádné syrečky, cibuli ani omáčku jsme do dortu nepřidali.

Na závěr připomínáme vhodné oblečení na divadelní představení.

Příští týden se na vás moc těšíme.
Krásný víkend přeje Terka, Verča, Janička