Výlet do Portugalska

Milí rodiče,

tento týden jsme si s dětmi povídali o Portugalsku. Víte proč? Paní učitelka Aneta s paní učitelkou Veronikou ze Želviček minulý týden navštívily nejmenší město Portugalska São João da Madeira, ležící kousek od Porta, aby prozkoumaly všechny kouty tamních mateřských škol a zjistily více informací o začleňování dětí s odlišných mateřským jazykem. Atmosféru této přátelské země jsme se pak snažili přiblížit dětem:-)

V ranním kruhu jsme si s dětmi povídali o odlišnostech. Děti se pak rozdělily do skupin podle barvy očí i podle barvy vlasů a také se seřadily podle velikosti. Zjistili jsme, že jsme odlišní, jedineční a originální. Rovněž jsme hledali rozdíly mezi Českou republikou a Portugalskem a že jsme jich našli! Dle reakcí dětí by bylo ,,hustý” bydlet u moře anebo sbírat mušle na pláži. Povídali jsme si o podmořské fauně, odlišném jazyku, počasí, lidech, olivách, korkových dubech a typických symbolech Porta jako je lanovka a víno. Zahráli jsme si na námořníky a piráty.

V centrech aktivit vládla přímořská nálada. Děti v centru Písek a voda vytvořily plachetnice z víček od sklenic, párátek, modelíny a papíru, v Kostkách postavily z polikarpovy stavebnice vlak jedoucí do Porta a v centru Domácnost připravily na svačinu olivové špízy a jednohubky, které jsme společně ochutnali. Jakou chuť má oliva? Kde roste? Je to ovoce nebo zelenina? V Knihách a písmenech jsme prozkoumávali mapu Porta a pak jsme podle ní postavili město ze stavebnice. Nechyběla vlaková stanice, řeka, most a mateřská škola s parkem. V Ateliéru děti korkovým špuntem vytvářely olivy a dozvěděly se, proč jsou některé zelené a jiné černé. V Manipulačních hrách se děti učily složit z papíru loďku. I přes obtížnost této aktivity měly z výsledku velkou radost. V Dílně děti vystřihovaly šablony kabinek lanové dráhy, které jsme společně pověsili na nástěnku.

Ve středu nás navštíví svatý Martin na bílém koni a ve čtvrtek podnikneme další návštěvu do solné jeskyně.

Od příštího týdne se můžete zapisovat na individuální schůzky. Individuální schůzky slouží k vzájemné konzultaci mezi rodiči a pedagogy o průběhu vzdělávání dítěte, vhodné jsou pro rodiče předškoláků, kteří se připravují na vstup do základní školy. Těšíme se na vás.

Ještě jednou děkujeme za spolupráci při sbírání obalů od Pribináčku. Dílo jsme poslali a teď už jen stačí hlasovat. Hlavní cena je školka v přírodě v hodnotě 50 000 Kč. Budeme rádi za sdílení při sbírání hlasů. Děkujeme. https://pribinacekskolky.cz/contest-photo/34/

Také děkujeme všem za vyplnění dotazníku pro podporu a spolupráci rodiny a školy a velmi děkujeme za přislíbené sponzorské dary pro naši školku.

Hezký víkend přejí Anet, Jana a Jíťa