Slyším, vidím, cítím.. že se blíží Vánoce!

Milí rodiče,

tento týden jsme s dětmi pokračovali s tématem “Lidské tělo” a podívali jsme se více na naše smysly.

V pondělí jsme se v rámci narozeninové oslavy zaměřili na chuť. Odvážní oslavenci měli možnost ochutnávat a poznávat nejrůznější chutě se zavázanýma očima. Ochutnali nejen citron, ale třeba také čokoládu. Chuť jsme pak rozvíjeli hlavně na naší narozeninové hostině. Rodičům moc děkujeme za přinesené dobroty.

V úterý jsme se zaměřili na hmat. Děti pomocí hmatu prozkoumávaly vlastnosti nejrůznějších předmětů, a to hlavně jejich strukturu. Děti samy zjistily, že něco může být drsné, něco hebké, měkké i tvrdé. Zahrály si hmatové pexeso, obkreslovaly svou dlaň, opisovaly slova a přiřazovaly předměty podle jejich povrchu.

Ve středu jsme opět navštívili solničku.

No a protože se nám blíží 1. adventní neděle, ve čtvrtek jsme si s dětmi pověděli, co je to advent, a jak se připravujeme na přicházející Vánoce. Tento den jsme se zaměřili na rozvoj představivosti. “Co tě napadne, když se řekne ADVENT?” Takhle zněla hlavní otázka v našem kruhu. Z dřívek pak děti skládaly adventní věnce, svíčky, vánoční stromeček, dům a v něm vánoční stromeček aj. Stejně tak děti tvořily i v centrech – “co tě napadne, když se řekne ADVENT?” V Dílně děti zatloukaly hřebíčky, stříhaly látku. Někomu samotné hřebíčky připomínaly vánoční světýlka na ozdobeném domečku, někdo vyrobil věnec a někteří vánoční oblohu. Někdo za pomoci látky, hřebíčků a kladívka vyrobil i perníčky. V Ateliéru děti napadl vánoční stromeček, dům a v něm stromeček. V centru Voda a Písek děti malovaly štětcem do písku – tam vznikaly adventní věnce a hvězdičky. Navíc jsme si pak ještě v rámci centra Knihy a písmena vyrobili Adventní kalendář.

Nakonec si děti v pátek pořádně zacvičily.

Zítra se na vás těšíme na podzimní brigádě,

Terka, Verča, Janička