Olympiáda ve Veverkách.

Milí rodiče,

olympiáda, na kterou jsme se tak připravovali, začala v pondělí slavnostním ceremoniálem. Vlajkonoši pyšně nesli vlajky, oheň si malí sportovci předali štafetou a na viditelném místě ho také ,,zažehli”. Při poslechu slavnostní hudby jsme pozorovali na stropě barevnou projekci. Jelikož k ZOH patří sníh, který bohužel nemáme, museli jsme si ho vyrobit z pěny na holení a kukuřičného škrobu. (Tato činnost se dětem obzvlášť líbila.)

Další dny jsme se věnovali sportům. Lyžování, krasobruslení a hokeji. Povídali jsme si, co k jednotlivým sportům potřebujeme. Děti už vědí, jaký je rozdíl mezi ,,běžkami a sjezdovkami”. Opravdové lyže si prohlédly, vyzkoušely a na vyrobených z papíru závodily. Pytlíky nám nahradily brusle, a tak se tančilo na ,,ledě” i hrál hokej.

Sportování a sportovci nás provázeli i v centrech aktivit. V ateliéru děti natíraly lyže, malovaly zmizíkem a barveným ledem stopy po bruslích. V knihách a písmenech stříhaly, skládaly a lepily krasobruslařku, četly piktogramy, obrázky sportů, spojovačkou vznikly hokejové puky. Pokusy a objevy rozpohybovaly pomocí magnetu krasobruslařku. Jak a čím dosáhneme ledu, děti zjistily také v tomto centru. V kostkách vyrostlo kluziště a sjezdové tratě pro vyrobené lyžaře a hokejisty z dílny. Bruslilo se i v písku, a to na tácech s figurkami. Manipulační hry – hříbková skládanka posloužila k výrobě mantinelu kluziště. Občerstvení sportovců zajistilo centrum domácnost. Centrum hudba nás seznámilo s hymnami.

V pátek nás navštívil opravdový hokejista, ukázal nám výstroj a zodpověděl všetečné otázky dětí. Děkujeme tatínkovi od Emilky za jeho návštěvu. Příští týden nás čeká ještě bobování, curling, předání medailí a diplomů. Pokud počasí dovolí i sportování a závody venku.

Všemi činnostmi podporujeme vzájemnou spolupráci dětí, učíme děti v souvislostech, vše propojujeme s reálným životem. Aktuální téma vždy propojuje více vzdělávacích oblastí.

Hezký víkend, třeba zrovna plný nějakého toho sportování.

Saša, Míša, Lenka a Lenka

PS: V pondělí proběhla akce Zdravé zoubky, děti si poslechly pohádku, zábavnou formou si ukázaly jak zuby čistit. Dozvěděly se co zubům škodí a jak je mají chránit.