Uvíjíme věneček, ze všech možných kytiček.

Milí rodiče,

pondělí začalo opět vycházkou, tentokrát jsme zamířili do lesa. Po té, co děti našly jarní zprávu, začali jsme plnit úkoly. Hledali jsme sedmikrásky, pampelišky, pupeny stromů. Žížalu a hnízdo jsme zatím nenašli. Dotkli jsme se kůry stromů, trávy, kytek, kamene a pařezu. Poslouchali zpěv ptáků, vítr i dopravní prostředky. Počkat si musíme na bzukot včel a mňoukání koťat. Tekoucí vodu jsme slyšeli při další vycházce, a to když pršelo. Čeká nás ještě pořádně ke všemu přivonět, proběhnout se bosky po trávě a vylézt na strom. Přeskočit a přejít větev již umí všichni, jen někdy do cesty ještě skočí ,,zajíc”.

Další dny jsme pokračovali v povídání o jaru, třídou zněl zpěv písniček Uvíjíme věneček a Zlatá brána. Obě jsme zvládli i s pohybem. Děti stavěly jarní kytky pomocí dřívek, obrázky kytek pojmenovávaly, třídily podle druhu, počítaly a porovnávaly jejich velikost. (Procvičujeme tak předmatematické dovednosti, počítání do 6, větší, menší, více, méně). Jednotlivé části kytek jsme stříhali, lepili a tiskali nejen na naší jarní louku, ale také na čtvrtku. Zlatý déšť vznikl v dílně pomocí drátku a krepového papíru. V kostkách ke stavbě posloužila stavebnice kapla a pet víčka. Kytky jsme při vycházkách objevili v zahrádkách, vznikly tak zahrádky i ve třídě. Nejen v hudbě, ale i při stavbách je důležitý rytmus. Musí se tedy dodržet pravidelné střídání barev. V pokusech jsme pozorovali klíčení hrachu, který už byl tak velký, že jsme ho museli zasadit do záhonku.

Jen zima se nám vrátila, ani vědět nedala. Klíč který jsme vyrobili k odemykání jara budeme muset použít i k zamknutí zimy. Nebo ona si vážně dělá co chce. Tak jako někteří kamarádi, kterým stále dělá problém dodržovat dohodnutá pravidla. Klíče k odemykání a zamykání děti vystřihovaly, zdobily fixem, pastelkami a hledaly v písku (počítaly, porovnávaly). Zkoušely najít správné klíče k domečku i správná víčka k různým lahvičkám. Snad se nám podaří zimu tedy zamknout.

Divadlo s velikonoční pohádkou nám celé téma propojilo a nastartovalo nové téma, týkající se právě Velikonoc. Pro nadcházející týden vás prosíme o vaší spolupráci. Viz foto na konci fotogalerie. Děkujeme. Poděkování patří také všem rodičům za zodpovědné plnění ranních úkolů spolu s dětmi. Věřte, že se na to děti vždy velice těší.

Užijte si víkend a nezapomeňte vyhánět zimu, neboť my už všichni tralala, startujeme do jara. V pondělí ještě vyneseme Morenu a snad se to povede. Saša, Míša, Lenka, Miluška, Pája a Lenka zdraví ještě z domova.

PS: v úterý je Den otevřených dveří, kdyby někdo měl čas a chuť přijít ke stánku, Rodiče vítáni, popovídat a odpovědět novým zájemcům na otázky ohledně naší školky, budeme rádi. Dejte vědět.