Na dvorku se dějí věci

Ahoj Veverky,
copak se stalo na dvoře, když se objevila slepička s kuřaty? A které kuřátko se jmenovalo Kokeš? Bylo to vůbec kuřátko?
Po Velikonocích jsme se dozvěděli, co se stane na farmě, pokud se do hádky pustí slepice s husou. (Slepičce se vylíhne house, zvířátka podstrčila slepičce cizí vajíčka, aby nabyla smutná. Slepička všechny ,,kuřátka“ přijala za vlastní. Nedělala mezi dětmi rozdíly.)
Nechte si příběh vyprávět. Možná se dozvíte, že to, jak někdo vypadá, neurčuje to, jak se bude chovat. My už víme, že každý jsme jiný, že spolu můžeme být kamarádi, a to bez ohledu na barvu kůže či odlišný jazyk.   

Něco ťuklo, vejce puklo. Na dvoře se vylíhla kuřátka, kachňátka i housátka. Narodilo se mládě koze, kravičce i kočičce. Opakujeme si názvy zvířat. Věděli byste, komu patří ovčátko, kravátko nebo maminka houska? Takové ,,perličky“ děti vymýšlely po celý týden.

V centrech aktivit, v zahradě a v ranním kruhu se tvořila zvířata z papíru, z kostek, dřívek a z korálků. Farmu jsme prozkoumali v různých knihách, postavili z papíru a z lega. Děti v dramatice si pro nás nacvičily pohádku ,,O třech prasátkách“. Ostatní si pohádku poslechli, pohráli si s kostýmy a s prasátky si vyzkoušeli i předmatematické dovednosti hejného metodou.

Ve středu nás navštívila modrá třída z mateřské školy Tréglova. Naším úkolem bylo seznámit nové kamarády s pravidly na naší zahradě. Společně jsme prozkoumali přírodní materiály v našem hrabališti, procvičili si názvy měsíců a ročních období a seznámili je se možností center aktivit v zahradě. Sdílení se uskutečnilo s cílem podpořit polytechnické vzdělávání.

Páteční cvičení se neslo v duchu zvířecích aktivit. Prošli jsme se přes překážky jako malá kuřátka za slepičkou. Přeskakovali jsme, podlézali, plazili se, běhali a poskakovali. I lišce jsme utekli. S kočičkou a pejskem jsme protáhli tělo a s kotětem si pohráli s míčkem.

V příštím týdnu nás čeká čtvrteční odpoledne s rodiči ,,Čarodějnický rej“. Tak nezapomeňte o víkendu chystat masky. Týdnem nás bude provázet další klasická pohádka ,,O perníkové chaloupce“. Při pondělní procházce prozkoumáme jeskyni, ve které možná i nějaká čarodějnice přebývá. Dětem na pondělí připravte baterky. Budou je potřebovat.

Krásný víkend všem.
Míša, Saša, Lenka a Lenka