Jak se zvířátka připravují na zimu

Milí rodiče, milé kočičky,

jak jistě víte, v pondělí jsme měli oslavu narozenin, připravovalo se občerstvení – krájelo se ovoce, rozdělovalo rovným dílem a navrch se dala porce zmrzliny. Také jsme prostírali stoly, nazdobili dort, psali a zdobili přání a stavěli trůn pro oslavence. Ze čtyř oslavenců byl ve školce jen Mikuláš, což nás mrzelo, ale zase měl víc pozornosti a snad si oslavu o to více užil i za ostatní oslavence. Zároveň jsme se rozloučili s Terezkou, ale o tom se psalo v minulém příspěvku.

V úterý jsme se rozdělili. Předškoláci odešli na zahradu na moc hezký EKO program viz samostatný příspěvek https://www.mskurandove.cz/2022/11/01/ekoprogram-pro-predskolaky/. Ostatní zůstali ve třídě, a i když bylo v plánu věnovat se zvířátkům a jejich přípravě na zimu, tak díky dětské zvědavosti došlo ke změně programu. Poté, co všichni se zaujetím zkoumali z okna, co všechno je pro předškoláky připraveno, jsme se rozhodli věnovat se také třídění odpadu, protože takové nadšení nešlo ignorovat. Třídili jsme sklo, plasty, papír, nápojové kartony, směs, ale i elektro a bio odpad a řekli si o sběrném dvoru a co do něj můžeme odvést. V rámci pobytu venku jsme se šli projít a na hřišti kousek od školky jsme si zahráli různé pohybové hry, ale nejzábavnější byla asi hromadná honička paní učitelky 😀

Ve středu jsme si konečně povídali o zvířátkách, o tom, co dělají v zimě a jak se na to připravují. V centrech jsme pak v KNIHÁCH A PÍSMENECH hledali čím se živí – ježek, zajíc, veverka, liška, vlk, divoké prase a medvěd, v OBJEVECH A POKUSEK jsme pátrali a objevovali stopy zvířat, které jsme pak vystříhali a nalepili, v MANIPULAČNÍCH HRÁCH jsme vyráběli bambule a z nich ježky, v KOSTKÁCH jsme vytvořili úžasná doupata a pelíšky pro zvířátka a v DÍLNĚ zase veverky z roliček a šišek. Potom jsme vyrazili do lesa hledat, zda nenajdeme nějaký ten zvířecí úkryt, což se nepovedlo a tak jsme si aspoň nasbírali šišky, ať máme příště zase z čeho vyrábět.

Ve čtvrtek jsme vyrazili do solné jeskyně, cestu jsme zase zvládli úplně skvěle. Tam jsme si to užili, někdo relaxoval na lehátku, jiný si hrál nebo zkoumal pomocí světla, co je na obrázcích, které jsme si přinesli. Zvládli jsme se učit i básničku Ježek v zimě, kterou najdete na konci příspěvku. Cestou zpět jsme se stejně jako minule proběhli, což skoro všechny děti baví snad nejvíc. Po obědě šli předškoláci jako každý čtvrtek na angličtinu. Pro větší efekt a posuny v navnímání angličtiny je vhodné pouštět doma dětem videa, ke kterým máte přístup na https://mywowenglish.com/cs/ prostřednictvím kódů, které jste obdrželi.

V pátek byl tradiční tělocvik, rozhýbali jsme se sbíráním a tříděním barevných geometrických tvarů, potom jsme se zaměřili především na balanční cviky, cviky s míčem, přeskoky a protahování. Myslím, že si tělocvik všichni moc užili. Po tělocviku jsme vyrazili ven, i když pršelo. Zde prosíme o kontrolu, že má každé dítě ve školce podepsanou pláštěnku a podepsané holínky, které jsou na správné místě, tedy na značce dítěte, což teď tak ve spoustě případů není. Ven chodíme každý den, i za deště, byť na kratší dobu.

V souvislosti s převlékáním chci poprosit o pomoc. Ne vždy mají děti vhodné oblečení. V solné jeskyni jsou děti ve věcech na ven, ale ne v gumových kalhotách, pokud mají gumové kalhoty, je to v pořádku, v jeskyni si je svléknou a jsou v teplákách/legínách, ale myslete prosím na to, že je třeba mít ještě jedny čisté tepláky do třídy. Do solničky i na tělocvik nenosíme šaty, je opět třeba mít na převlečení něco jiného, nebo v tyto dny šaty nenosit a vzít jen sukni. Na ven v tomto podzimním počasí doporučujeme softshellové nebo gumové kalhoty, které má většina dětí ve třídě, případně něco podobného. Nezapomínejte, prosím, také kontrolovat pytle v šatně, že v něm má každé dítě náhradní oblečení, toto je opravdu důležité. Dost dětí nemá na převlečení nic, nebo třeba jen malou část. Během jídla se stává, že někdo převrhne skleničku nebo dojde k jiné nehodě a může být mokré i jiné dítě než to, které má nehodu, proto je nutné, aby měli převlečení všichni. Ušetříte tím dítěti dost starostí a stresu, kdy musí čekat, než najdeme nějaké jiné oblečení, které bychom půjčili, plus ne každému je příjemné, mít na sobě cizí oblečení. Takže prosím, prosím, prosím, ať má každý v pytli náhradní spodní prádlo, ponožky, tričko a kalhoty, každý kus 1x nebo 2x, víckrát není třeba, naopak čím více, tak si pak dítě neví moc rady.

Doufáme, že se potkáme na přednášce o školní zralosti (ve středu 9.11. od 17:00 hod), která je vhodná pro rodiče předškoláků a cizojazyčných dětí, ale doporučujeme ji všem, protože dřív nebo později bude každý předškolák a budete mít aspoň náskok a jasno už dopředu. Více informací najdete https://www.mskurandove.cz/akce/skolni-zralost-nejen-cizojazycnych-deti/.

Prosíme o donesení 200 Kč od všech, kteří se zapsali, že mají zájem o preventivní vyšetření zraku.

Všem chceme moc poděkovat za všechnu spolupráci. Za donesení dobrot na oslavu, za víkendové zážitky s kočkou Vločkou, i za to, že se spousta z vás zajímá, jak to tady teď zvládáme, to je opravdu milé!

Během listopadu proběhnou individuální schůzky, na nástěnku vyvěsíme termíny, kdy je možné si schůzku domluvit.

Přejeme hezký víkend a spoustu zážitků,

Lucka, Jíťa, Pavlínka

PS.: Ježek v zimě (Jan Čarek)
Kam se ježek v zimě schoval?
Neklouzal se, nesáňkoval.
Zahrabal se do listí,
od té chvíle spí a spí.

Zahrabal se do země:
Lidičky, vzbuďte mě,
až zavoní fialky,
zapískají píšťalky.