Ten dělá to a ten zas tohle 🧵💇🏻‍♀️🧱👨🏻‍🍳

Ahoj Kočičky,

týden je zase pryč a my jsme bohatší o další zkušenosti a prožitky. Tentokrát jsme se vrhli na povolání. Začali jsme pěkně písničkou Ten dělá to a ten zas tohle, na kterou jsme si zatančili a následně jsme pomocí hádanek zjišťovali, jaká povolání se v písničce skrývají. Některá povolání jsme si potom zkusili předvést. Také jsme zapátrali po třídě a objevovali jsme předměty, které by někdo mohl potřebovat ke své práci a přemýšleli jsme k jaké konkrétně. Našli jsme předměty pro kuchaře, lékaře, herce, trenéra, muzikanta, bubeníka, učitelku, švadlenu atd.

V úterý jsme se rozdělili na předškoláky a menší děti. Předškoláci měli svůj program v rámci Polytechnického autobusu, který k nám zavítal. Zde si vyzkoušeli roli elektrikáře, zedníka i hrnčíře. Více v samostatném příspěvku https://www.mskurandove.cz/2023/01/17/polytechbus/ Mladší děti, které zůstaly ve třídě, se podívaly na povolání policisty, hasiče, lékaře a kuchaře, hledaly po třídě předměty, které tito lidé používají, a přiřazovaly je k danému zaměstnání. V centrech si pak vyzkoušely roli švadleny, “ušily” mikinu a udělaly vzor na svetru.

Ve středu jsme se vžili do role kadeřnice či kosmetičky – “lakovali” jsme nehty, pletli copy, česali účesy a postavili celé kadeřnictví, které mělo takový úspěch, že do nějak každý chtěl. Někdo se telefonicky objednal, jiný si vystál frontu, která šla až před kadeřnictví. Nakonec byli všichni obslouženi a mohli jsme vyrazit ven stavět sněhuláka 🙂

Ve čtvrtek jsme byli ještě v solné jeskyni, příští týden půjdeme naposledy. Po obědě měli předškoláci jako každý čtvrtek angličtinu. Prosím rodiče předškoláků, aby doma pouštěli písničky nebo videa se Stevem, je to potřeba k ukotvení slovní zásoby. V pátek pak tradiční rozhýbání a protažení těla s trochou potřebné relaxace.

Na závěr jedna prosba. Děti často nemají potřebné náhradní oblečení. Je to nutné, aby měl každý náhradní tričko, tepláky/legíny, spodní prádlo a ponožky. A v těchto mrazivých dnech, prosíme, dávejte dětem na ven rukavice, některé děti bez rukavic odmítají vyndat ruce z kapsy, což je nejen pro držení za ruce na procházce problém, ale při pobytu na zahradě si nic neužijí a jen postávají. Ven chodíme každý den minimálně na hodinu, tak na to, prosíme, myslete.

Přejeme krásný víkend a snad i nějaké sněhové zážitky 🌨️❄️

Lucka, Adélka a Jíťa

Zde ještě básnička, kterou jsme se začali učit:

Básnička o povolání
Každý má své povolání,
práci čili zaměstnání,
jeden třeba dobře vaří,
jinému se v hudbě daří,
další dobře sportuje,
jiný moři holduje,
jeden učí malé děti,
jiný zase mete smetí,
někdo třeba lidí léči,
další umí spoustu řečí.