Zdravé a nezdravé potraviny

Milí rodiče a milé žabičky,

tématem tohoto týdne byly zdravé a nezdravé potraviny. Řekli jsme si, jaké suroviny jsou pro naše tělo důležité a naopak, které jsou ve velkém množství škodlivé pro naše zdraví. Dětem bylo vysvětleno, že naše tělo potřebuje pravidelnou a pestrou stravu rozdělenou do 5 dávek – snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře. Děti nám pověděly, co rády jedí a co jim rodiče připravují k jídlu. Zdravá strava a mnoho tekutin je důležitá pro náš organismus. Připojily jsme i pohádku o OTESÁNKOVI.

Dětem byly pokládány otázky: Co nám zdravá strava dává, co s ní získáme? Kterým potížím zdravou stravou předcházíme? Slyšeli jsme odpovědi: sílu, zdraví, správný růst, vitamíny, odolnost vůči nemocem a štíhlost. Kam se potraviny uschovávají? Mrazák, lednice a spíž. Věděly byste, děti, co je spíž? Zazněla legrační odpověď, že se jedná o špejli, na kterou se napichuje jídlo- tedy špíz 😁. Do tématu jsme také zapojily společenské chování u stolu: nepospíchat, nemluvit s plnou pusou, polévku a pití nesrkat, nestrkat nůž do pusy, nekopat se nohama pod stolem nebo si s ničím nehrát.

V ranním kruhu jsme společně vytvořili z papíru velikou potravinovou pyramidu, která děti velice zaujala a poučila. Byla rozdělena do základních kategorii – pečivo a obilniny, ovoce a zelenina, mléčné výrobky a maso a jako poslední sladkosti. Děti zařazovaly a lepily vystřižené potraviny do daných kategorií.

Centra

Ateliér – nakreslení Otesánka na papír a lepení potravin do jeho břicha, nebo nakreslení, vybarvení a lepení ovoce do košíčku.

Kostky – postavení Otesánka z kostek, dřívek, víček a obruče, následné vkládání zdravých a nezdravých potravin.

Pokus a objevy – vytvoření barevné duhy z ovocných bonbónů a vody či z mléka, potravinové barvy a prostředku na nádobí

Knihy a písmena – hlavně u předškoláků trénování uvolňovacích cviků zápěstí a grafomotoriky.

Domácnost – pečení banánových placiček s pomocí učitelek.

Manipulační hry – tvarování ovoce, zeleniny či Otesánka z modelíny.

Písek a voda – vyhledávání ovoce a zeleniny a zařazování do správné kategorie.

Kromě všech těchto aktivit měly děti v pondělí “hrací den”. Při něm máme možnost ještě více s dětmi pracovat individuálně. Zaměřujeme se na slabší stránky dětí a dolaďujeme také jejich portfolia. Všichni se těšíme na teplejší a příznivější počasí, které využijeme k pravidelným výletům.

Středa byla věnována společnému programu, který připravila paní Kristýna se svou pohádkovou jógou a vyprávěla nám příběh o Nelince a jejím kamarádovi Zajdovi. . Dětem se to velice zalíbilo a zároveň pobavilo. Páteční tělocvik jsme proto využili v tom to duchu a jógové pozice vyzkoušeli i při našem pravidelném cvičení a vyzkoušeli novou hru KOMPOT. Ale určitě Vám více povyprávějí děti o dalších aktivitách a i z fotografií se dozvíte více.

Informace pro rodiče, že nadále od toho týdne zůstává s námi ve střídě žabiček paní učitelka Iveta, a vítáme ji všichni mezi námi.

Přejeme hezký a klidný víkend

Lucka, Iveta a Lenka