Ferda mravenec

Milí rodiče a milé žabičky,

tento týden byl zaměřen především na Ondřeje Sekoru a jeho Ferdu mravence. Nejdříve jsme si vyprávěli o životě skutečných mravenců, jak vypadají, co jedí, kde je můžeme vidět, z čeho si staví mraveniště.

Pomocí zajímavé knížky ,,Co se děje v mraveništi´´ děti nahlédly dovnitř mraveniště. Seznámily se s vývojem mravenců od vajíčka po kuklu. Poučily se, co všechno mravenci umí, co dokáží, co mají na starost : obstarat potravu, stavět chodbičky, pečovat o mravenčí miminka a královnu, hlídat mraveniště před nepřáteli a mnoho dalšího.

Pak přišel na řadu pohádkový Ferda mravenec s puntíkatou mašlí a jeho přátelé, především Beruška a brouk Pytlík. Tyto postavičky byly ztvárněny na mnoho způsobů : z barevných papírů, ze silonových černých ponožek, z kostek, z papírových tácků. Za Ferdu mravence se děti i převlékly. Čelenky s tykadly si samy vyrobily v ateliéru. Zajímavě vypadala mraveniště vytvořena z jehličí nebo z písku.

Nechyběla ani básnička POLÁMAL SE MRAVENEČEK. Děti se ale naučily novou: MRAVENEC

Každé ráno na kopeček,

leze malý mraveneček.

Vyjdi, vyjdi sluníčko,

pošimrej mě na líčko.

I ty malý malý popleto,

musíš počkat na léto.

V pátek jsme při tělocviku protáhli těla, cvičili s padákem na písničky z Ferdy mravence a večer nás čekalo spaní s Andersenem, které se velice povedlo a děti byly úžasné. Určitě vám rády děti povyprávějí všechny zážitky 😊.

Krásný víkend přejí.

Lucka, Iveta a Lenka