Jak si uděláme zeměkouli

Milí rodiče,

naším novým tématem je Země a její postavení ve Vesmíru. K  tématu, které je někdy těžko pochopitelné
i pro dospěláky, jsme využili originální knihu Mileny Lukešové „Jak si uděláme zeměkouli“. Kniha je nejen k prohlížení, čtení a povídání, ale také návodem ke hře. Podporuje především dětskou fantazii a tvořivost. Pomáhá rozvíjet prostorovou představivost a spolu s krásnou ilustrací nám posloužila jako průvodce celým tématem.

A jak to začalo? Naším již známým „Hele, hele, co to tady je? „Je to černé, je to peklo, je to hnízdo, je to tma…JE TO ČERNÉ NIC, VELKÉ PRÁZDNO… “. Když jsme pomocí dřívek přidali hvězdy a Měsíc, byla to noční obloha. Vzniklo i souhvězdí – Velký vůz a Malý vůz. Měsíc zašel, vyšla denní hvězda Slunce a byl den. Slunce nám dává světlo a teplo, které všichni potřebujeme.

Když už jsme měli Slunce, mohli jsme si udělat Zemi. Museli na ní být pevniny, oceány, moře, lidé, zvířata… Nesměli jsme zapomenout na vzduch. Bylo ho dostatek pro všechny lidi, zvířata i stromy. Potřebujeme ho přece k dýchání. Země musí být daleko od Slunce, aby jí nespálilo, ale tak blízko, aby na ni dosvítilo a mohlo ji hřát.  Naše Země je ráda, že se hřeje a také se otáčí. Slunce jí musí osvítit ze všech stran. A tak už víme, že se točí, točí se s námi postel i chodník, psi, kočky, domy a stromy. Všichni se točíme, ani to nevíme. Střídá se noc a den. Tmu a noc tedy už necháváme za sebou. Světlo nám připraví nový den.

Celé téma bylo oživeno čtvrtečním programem. Vesmírná mise nás natolik oslovila, že se Vesmíru a planetám budeme věnovat ještě příští týden. Připravte prosím na čtvrtek s dětmi jednoduchý oblek mimozemšťana. Fantazii se meze nekladou. Děkujeme. Ve fotogalerii můžete vidět veškeré naše tvoření. Zkuste děti nechat vyprávět. Třeba se i něco dozvíte.

Hezký víkend Saša, Dominika, Lenka a Lenka

PS: V pondělí se jdeme s předškoláky podívat do 1. třídy ZŠ, kdo má aktovku a penál, může si vzít s sebou.