KRÁSA PODZIMU 🔴🟠🟡🟢🟤

Milí rodiče,

tento týden jsme probírali krásu podzimu. Povídali jsme si o měnící se přírodě. Co dělají na podzim lesní zvířátka. Co se děje se stromy Jaké časté barvy jsou typické pro podzim. Jaké máme roční období a jaký kalendářní měsíc bude končit.

Během vycházky či pobytu na zahradě děti pozorovaly, že každý druh stromů má jiný tvar, jinou strukturu kůry, jiné plody, ale také jiné listy nebo jehličí. Ptáci že se houfují na drátech a připravují se k odletu do teplých krajin. Při té příležitosti jsme si přinesli i spoustu nasbíraných přírodnin – barevné listy, žaludy, šišky, mech, nebo lesní plody. To vše jsme si v ranním kruhu rozložili na koberec a třídili na barevné papíry – ŽLUTÝ, ZELENÝ, ČERVENÝ, ORANŽOVÝ či HNĚDÝ. Děti tak měly možnost přiřazovat listy tak, aby převládající barva na živém listu odpovídala barvě na papíru. Prozkoumaly tak i povrchy všech ostatních přírodnin.

Centra aktivit :

V ateliéru obtiskly list natřený temperovými barvami na tvrdý papír. Lepily vzory listnatých stromů, které ozdobily malými lístečky, nebo vybarvovaly vzory listů podzimními barvami. V pokusech prozkoumávaly listy a jiné přírodniny pod mikroskopem či lupou. V domácnosti jsme si vyrobily těsto na listové kachlíky. V kostkách zdobily obrázky listů pomocí PET víček. V manipulačních hrách vytvářely podzimní věnce pomocí krepového papíru, nebo zlepšovaly jemnou motoriku a koordinaci oka a ruky. V knihách a písmenech procvičovaly grafomotoriku (obrysy listí, padání listí), barvy i matematické dovednosti. A v dramatice oblékaly panenky k podzimnímu počasí.

I při zkráceném týdnu se dětem vše vyvedlo. 😉. Blíží se nám i podzimní brigáda, na kterou se s vámi společně těšíme. Prosíme jen sebou vlastní hrábě, ostatní potřebné věci zapůjčíme. Na Závěr bude rozsvícení vánočního stromečku a společné zpívání koled. 🎄

V pátek jsme si společně protáhli těla. Cvičili jógu, děti si pak připravily opičí dráhu a nakonec si zahrály hru na sochy.

Krásný víkend přejí

Lucka, Iveta a Lenka