MASOPUST 🤡🐻

Milí rodiče,

tento týden probíhal na téma Masopust a jeho zvyky. Povídali jsme si a odpovídali na otázky: Co je to masopust? Co se o masopustu dělá? V jakém oblečení se o masopustu chodí? Jaké jídlo si lidé dopřávají? Především se jí hodně masa, sladkostí a jiných dobrot. Konají se zabíjačkové hody, při nichž se připravují výborné jitrnice, jelítka, ovar, zabíjačková polévka atd….

Lidé se v tomto období scházejí, navštěvují a tančí. Pořádají veselice a drží spolu MASOPUST. Proč maso-pust? Nejdříve si masa v hojné míře užijí a pak drží půst. Řekli jsme si také, jak dlouho půst trvá – 40 dní. Pak už se všichni těší na Velikonoce. V kruhu jsme společně zhlédli i pohádku o masopustu, abychom byli více v obrazu.

Čtvrtek vyvrcholil karnevalem. Děti přišly v krásných kostýmech, užily si den plné zábavy a přichystaly hostinu.

A jaké přípravy se tento týden konaly? Děti si vyzdobily třídu tím, co vyrobily v centrech.

Vyrobily krásného klauna, kterého jsme si zavěsili nad dveře. V písku tvořily bábovky, koblihy a jiné dobroty. Procvičily si grafomotoriku, psaní písmen i jemnou motoriku stříháním. Z kostek se snažily sestavit šaška, nebo ozdobily velikánský koláč PET víčky. Vybarvovaly si různé masky. Vyrobily si koláče z papíru a zdobily krepovým papírem. Připravily jitrnice a koblihy ze silikonových ponožek a vaty ( vypadaly opravdově 😀). Vytvořily hřívu masopustnímu koni pomocí bavlnek či provázků. Na závěr jsme si také zadělali těsto na skořicové koblížky, které jsme si při hostině usmažili a odměnili se tak na konci karnevalu ( byly velice dobré 😋).

Známe i novou básničku, možná Vám ji děti poví.

Oslavíme karneval,

budeme mít velký bál.

Koblížky si upečeme,

kostýmy si oblečeme.

Budeme se pouze smát,

hrát si, zpívat, tancovat.

V příštím týdnu v masopustu pokračujeme, děti se jistě mají na co těšit. 😉🤗

Krásný víkend přejí

Lucka, Iveta a Lenka