Na svatého Martina zima už nám začíná ❄️🌨

Kdo to byl svatý Martin?
My už to víme. Byl patronem vojáků, koní, hus a vinařů.

Abychom to lépe pochopili, přečetli jsme si příběh o Martinovi. O jeho dobrotě a laskavosti. Vyprávěli jsme si, jak je důležité nebýt lakomý a umět se rozdělit s někým, kdo to potřebuje. Stejně jako to udělal Martin, když dal polovinu svého pláště žebrákovi.

Příběh o Martinovi jsme si ztvárnili v centru dramatika. Oblékli jsme si kostým rytíře, projeli se na koni, vytvořili žebráka i hejno hus.

Pak jsme sehráli krátký příběh. V hudebním centru jsme vytvářeli různé zvuky, připomínající klus koní, zvuk bouře, klapot podkov a šustění peří. Také jsme si objasnili pranostiku – na svatého Martina zima už nám začíná.

Sluníčko už nás nehřeje, venku je sychravo a zima, a každou chvíli nám může začít padat sníh. A tak jsme si tvořili sněhové vločky z papíru a pomocí velké peřiny jsme je rozhodili po celé třídě. Byla by nám ale velká zima, tak jsme je všechny pěkně sebrali a vyhodili ven. Pak ale přijel do školky Martin a  zase nám  je tam rozházel. A tak jsme je opět pomohli sebrat a potom jsme šli na zahradu přivolat Martinova bílého koně. To se nám podařilo. Dokonce jsme si ho mohli pohladit.

Další den jsme si  vyprávěli, jak na polích skončila práce a lidé se setkávali ve svých příbytcích.

Zeptejte se dětí, čím svítili, jak vařili, v čem prali a topili. Ony vám to určitě řeknou.

Dokonce jsme si vyzkoušeli, jak se dralo peří a psalo brkem. V centrech jsme si vytvořili krásné husy. Jemnou motoriku jsme si procvičili při výrobě Martinova koně. Vyzkoušeli jsme si, jak je peří lehounké, a porovnávali jsme to s jinými předměty.
Vyrobili jsme meče a podkovy a také už víme, jak se staví pec.

Chcete vědět, proč se na svatého Martina peče husa? I na to vám vaše děti odpoví.
ZIMA JE, ZIMA JE,

ZIMOU SE TŘESU

DEJTE MI PEŘINU

JÁ POD NÍ VLEZU

Odpočinkovou sobotu a neděli vám přejí

Luci, Anet a Lenka