Svatomartinská hostina ve veverkách

Ahoj Veverky,
podzimní slunečné počasí střídají mlhy a zima se pomalu blíží. Koncem týdne to vypadalo, že Martin na koni sice sníh neveze, ale zimu ano. S přicházejícím zimním obdobím nám opět stoupá počet nemocných dětí. V pondělí jsme se vydali do solné jeskyně a snažili se podpořit oslabenou imunitu.
V ostatních dnech jsme se vrátili k poznávání tradic vážících se ke sv. Martinovi. V domácnosti jsme upekli rohlíčky plněné tvarohem – bez cukru (recept najdete ve fotogalerii), v ateliéru vyráběli talíř plný dobrot a povídali si o nejoblíbenějších jídlech ve veverkách. Převládala nám převážně sladká jídla a jídla z fastfoodu, ale našly se i děti, které nezapomněly na klasická jídla.
Martin nakonec opravdu přijel. I s husou a bílým koněm. Pomocí trhání papíru se vytvořil sníh, kouzelné kreslení nám zobrazilo první vločky a společná práce nám umožnila sestavit velkého bílého koně a vločku, ,,kterou svět ještě neviděl”. Odměnou nám byl výborný středeční oběd. Ochutnali jsme pečenou husu, knedlíky a zelí.
Páteční cvičení začalo opakováním zdravých návyků. Připomněli jsme si, jak je pohyb pro naše tělo důležitý a proč. Co dělat v případě rýmy, kašle či nachlazení. Cvičení nám pomohlo protáhnout naše těla, podpořit fyzickou zdatnost, procvičit manipulaci s míčem, uvolnit ruce pro správné psaní a zopakovat pravidla při pohybových hrách. Povídali jsme si o tom, co dělat v případě úrazu, koho zavolat a na jakém čísle. Předškoláci by měli znát čísla 150, 155 a 158. Je důležité vědět adresu a celé jméno. O víkendu můžete procvičovat.
Pomalu se k nám blíží advent a s ním i akce podzimní brigády, zpívání koled a výrobou věnců. S dětmi začínáme trénovat koledy. Nejoblíbenějším hudebním nástrojem se tento týdne staly djembe bubny. Pomáhají nám se zklidněním i těch největším neposedů a zároveň se zapojením do aktivity i těch nejmenších veverek. Děkujeme rodičům za věcné (pořízení dvou nových bubínků) a finanční dary, vyplněné dotazníky o spolupráci s MŠ a za již uskutečněné individuální schůzky. Díky dotazníkům víme, na koho se obrátit v případě potřeby o pomoc v centrech aktivit, při opravách v zahradě a ve třídě a kdo z vás se zapojí i do vzdělávací nabídky či nabídne právě již zmíněný dar, třeba ve formě nové pomůcky.

V pondělí nás navštíví zdravotníci a v tématu zdravého životního stylu budeme pokračovat i v příštích dvou týdnech.
Přejeme hezký a klidný víkend.
Míša, Saša, Lenka a Lenka