Narodil se Ježíšek, koupíme mu kožíšek

Ahoj Veverky,
jak již název napovídá, Vánoce se blíží a naše těšení se na Ježíška narůstá. Každý den plníme úkol z adventního kalendáře a vybíráme si odměny z vánoční punčochy. Společně prozkoumáváme Betlém, seznamujeme se s Marií, Josefem a malým Ježíškem. Vyprávíme si příběh o pastýřích, zpíváme koledy a písničky oslavující narození Ježíška.
V pondělním divadelním představením si děti připomněly, co je na Vánocích důležité. Pomocí otázek v komunitním kruhu se snažíme pochopit, co je pro nás důležitější. Na otázky si můžete zkusit odpovědět i vy.
V centrech aktivit se zaměřujeme na poznávání vánočních tradic a zvyků. Zdobíme stromečky pomocí barev, přírodních materiálů, modelíny a drobných předmětů. Hvězdičku objevujeme v jablíčku, malujeme, stavíme z dřívek a vyhledáváme v knihách informace o kometách a o hvězdě, která ukazovala cestu k Betlému.

Na začátku týdne si děti mohly zvolit aktivity na téma, které se váže k vánočním zvykům. Největší zájem byl o poznávání tradičních vánočních pokrmů. Rybu jsem sice neochutnali, zato jsme ji vytvořili z papíru, dřívek a chvojí. Zkoumali jsme život kapara v rybníce a povídali si o šupince pro štěstí. Víte, proč se dává šupina pod talíř?
S pomocí maminky si děti v centru domácnosti upekly cukroví a nazdobily si perníčky. Naučily se vyválet těsto, vykrajovat a pojmenovávat různé geometrické tvary, pracovat ve skupině a navzájem si pomáhat.

V pátek jsme s předškoláky využili nabídku od maminky Martínka na návštěvu adventního koncertu a setkání s filharmoniky v KRC Barrandov. Setkání bylo v předvánočním čase velice příjemné. Poznali jsme housle a violoncello, pojmenovali části nástrojů a zazpívali vánoční koledy. Mladší děti mezi tím využily slunečného počasí a trénovaly na nadcházející výlet.

V pondělí nás čeká procházka do Chuchle. Děti si ponesou dárek pro zvířata v podobě jablíčka, mrkve či kousku suchého pečiva. V batohu budou mít pouze malé pití a kapesníky. Odcházíme v půl deváté. Svačinku si poneseme s sebou. V případě špatného počasí se procházka odsune na středu.

V úterý se těšíme na slavnostní den. Oblečeme si slavnostní šaty, ochutnáme cukroví od maminek a budeme se těšit, zda pod naším stromečkem nalezneme nějaký dárek. Děti mohou ostatním přinést ochutnávku cukroví (počítáme s tím, že každý přinese pět kousků).

Zapalte poslední svíčku na adventním věnci a užijte si poslední víkend před Vánoci v klidu a v pohodě.
Míša, Saša, Lenka a Lenka