Setkání s ježibabou, Jeníčkem a Mařenkou

Ahoj Veverky.
Čas jak voda rychle plyne, že tu máme brzy květen, dobře víme. A taky víme, že jaro je v plném proudu. Při krátké pondělní vycházce děti prozkoumaly stromy v okolí školky. Povídali jsme si, jaké stromy najdeme v lese. Stromy známe jehličnaté a listnaté. Víme, jak je rozlišit a známe i některá jména. Poznáme břízu, lípu, borovici, smrk a vrbu.
Les je plný záhadných zvuků. Určujeme známé i neznámé zvuky. Napodobujeme déšť, datla, meluzínu, žábu i strašidelné zvuky kvílení, pískání, skučení a mručení. Za doprovodu Jeníčka a Mařenky se vydáváme do lesa. V naší verzi pohádky se děti ztratily v lese. Jak by se zachovaly vaše děti, kdyby se ztratily? Některé z nich by vám telefonovaly, jiné by plakaly, ale jen jedna z veverek by zůstala na místě a čekala na svoje rodiče. Víte, jak by se vaše děti v takové situaci zachovaly?

V další části našeho příběhu se děti podívaly k perníkové chaloupce. Jelikož měly hlad, sebraly bez dovolení babě perníčky a nakonec ji lhaly „To nic, to větříček“. Další verzi příběhu jsme domýšleli společně. Jak by se baba zachovala, kdyby požádaly o pomoc? Byla opravdu zlá, a nebo se jen na děti rozzlobila a chtěla je potrestat?

Pohádka dopadla netradičně. Děti se babě omluvily a baba je propustila zpět k rodičům. I když musíme přiznat, že necelá polovina dětí by babu stejně nejraději posadila na lopatu. Tradice v pohádkách je pro děti důležitá a ponaučení lze najít i v klasice.

V centrech aktivit děti malovaly les, skládaly puzzle Ježibaby, sestavovaly posloupnost děje, četly pohádku a učily se písničku. Zkoumaly a objevovaly, co už umíme a dovedeme.

Co se změnilo, co tak nebylo.
 – umím pracovat s lepidlem a stříhat papír
– rozpoznám barvy
– maluji na látku a hedvábí
– napočítám dřívka do 6 a postavím domeček, postavu a strom
– rozpoznám rostliny do lektvaru – máta, kopřiva, pampeliška
– postavím cestičku z kamínků
– používám pastelky a voskovky, snažím se držet je správně
– pokouším se zavázat uzlík
– využívám hudební nástroje, vytleskávám slabiky,
– poznám některá písmena a tvary

Ještě jednou děkujeme rodičům za účast a přípravu pohoštění na povedené akci ,,Slet čarodějnic“. Dle všech ohlasů se akce líbila.

V pondělí se s dětmi vydáme na první delší pěší výlet. Svačinu si neseme s sebou připravenou od p. kuchařek. Nejdůležitější informace pro rodiče je odchod od MŠ už v 8:00. Nezapomeňte si s dětmi přivstat, ať ranní rituály zůstávají stejné jako běžný školkový den. Děti si připravují batohy samy, pouze s vaší dopomocí – kontrolou. Vědí, že do batohu patří pití, pláštěnka, kapesníky a drobná odměna např. malá sušenka, Brumík, koláček, …
Nezapomeňte na vhodné obutí a oděv. Ráno označte značkou, zda dětí odpočívají či odchází po obědě domů.

Užijte si krásný čarodějnický víkend a při pálení ohňů na sebe dávejte pozor.
Míša, Saša, Lenka a Lenka