Úplně každá maminka, bývala kdysi malinká

Ahoj Veverky.
Jak už tušíte z nástěnek, ranních úkolů i z žádosti o vaši spolupráci, přípravy na Den matek vrcholí. V centrech se maminky vytváří, zdobí, chystají se přání i malé dárečky. Stavíme srdíčka a květiny, hrajeme námětové hry na „rodinou pohodu“, v dramatice si zkoušíme pomoc s přípravou jídel, s péčí o miminka a s úklidem domácnosti.

Nezapomínáme ani na přípravu předškoláků na blížící se nástup do ZŠ. Procvičujeme úchop při psaní písmenek, skládáme dějovou posloupnost a opakujeme předmatematické dovednosti za pomoci korálků. Procvičujeme paměť s hádankou a s písničkou.
,,Vaří, pere, žehlí, šije, koupe děti, hrnky myje, odpovídá na otázky, dává pusu z velké lásky“. 
Vymýšlíme protiklady ,,Jaká je naše maminka?“,  infinitiv sloves vztahující se k činnostem v domácnosti vaří – vařit, pere – prát, uklízí – uklízet, dává pusu – dávat pusu,… Schováváme dárek a hádáme, kde může být – dole, pod, nad, vlevo, mezi.

V ranním kruhu si povídáme o našich maminkách. Odpovědi na otázky naleznete na nástěnce. Nechtěli jsme ošidit děti, kterým ještě chyběla fotografie maminky, a tak se hádání z fotek přesunulo na pátek. Některé děti se o svoji maminku hádaly, jiné poznaly okamžitě bez váhání. Aktivitou se děti učily spolupracovat, domlouvat se, pomáhat si, řešit emočně nezvyklé situace a vypořádat se s problémem. Nakonec s malou pomocí kamarádů, každé dítě našlo svoji maminku. Děkujeme za ochotu a zapůjčení fotografií. S vaším dovolením si aktivitu můžete vyzkoušet i mezi s sebou na akci ke dni maminek. I paní učitelky se s radostí zapojí do hry. Naše velké díky patří i tatínkům. Ale za co? Na to si budete muset počkat.

V příštím týdnu společně oslavíme Den matek v Chuchelském háji. Odcházíme společně v 16:00 od mateřské školy. Pokud by někdo nestíhal do 16:00 vyzvednout své dítě, je potřeba se osobně domluvit s paní učitelkou. Nabízíme možnost vzít dítě s sebou a počkat na vás na místě (Areál zdraví).

V pondělí se vydáme na slíbený průzkum jeskyně. Nezapomeňte k věcem na výlet přibalit baterku.

Krásný víkend.
Míša, Saša, Lenka, Lenka a praktikantka Tereza