Rodina – místo, kam patřím

Milí rodiče,

tento týden jsme odstartovali výletem do parku Granátová v blízkém Slivenci. Děkujeme všem za včasný příchod. Po hodinové procházce vedoucí přes polní a lesní cestu si děti vychutnaly svačinu ve stínu stromů v parku. Děti byly nadšené nejen z dětského hřiště s mnoha prvky, kde si děti mohly procvičit balanc, klouzat se a pohrát si na pískovišti, ale také z kamenných mozaik, květinových záhonů a posezení pod popínavou růží.

Po společném úterním focení děti zbytek dne trávily na školní zahradě. Užívaly si her s lopatami, převážení písku v tatrách, chození na chůdách, prozkoumávání tee-pee, stavěly hrady a hloubily tunely v písku, hrály fotbal na hřišti, nacvičovaly hod míčem a zalévaly záhony s bylinkami a nově zasazenou cuketou a slunečnicí.

Odpoledne si děti užily s maminkami. Jsme rádi, že jste vy, maminky, přijaly naše pozvání na odpolední čaj. Děkujeme i za donesení dobrot a součinnost při tanci, na který se děti s vámi už dlouho předtím těšily. Snad vám i dáreček udělal radost a na tento den nezapomenete.

Ve středu jsme kvůli zápachu z nové asfaltky unikli do lesa směrem k Prokopskému údolí. Děti si tak mohly zopakovat, jak se v lese chovat. Pod stromy stavěly domečky z klacíků, listí a kamínků a procvičovaly hrubou motoriku při přelézání přes kmeny stromů.

Čtvrteční ranní kruh děti mezi sebou sdílely rodinné fotografie. Cílem bylo uvědomit si význam rodiny, vědomí, že každý někam patříme a máme svůj domov. Kdo tvoří moji rodinu? Kdo patří do mé rodiny? Děti počítaly členy rodiny a pojmenovávaly je – tatínek, maminka, sourozenci, prarodiče. Děti nezapomněly zmínit ani domácí mazlíčky.
Také si děti vyzkoušely rytmizovat píseň na tělo. Odkaz přikládáme níže, hru na tělo si můžete zkusit doma, dle reakcí dětí to nebylo vůbec jednoduché.

V centrech aktivit děti razily korále (z barevného papíru) na náhrdelník podle posloupnosti barev dle vzoru, vystříhávaly z letáků předměty, které patří do koupelny, pokoje a kuchyně, připravovaly Mojito a stavěly z magnetické stavebnice domy.

Pátek tradičně patřil tělocviku. Děti si protáhly tělo při hudebně-pohybové rozcvičce, zatancovaly si a nezapomínáme ani na zdravotní cviky, jimiž rozvíjíme u dětí pohyblivost a správné držení těla, protahujeme a posilujeme svalové skupiny a procvičujeme správné dýchání. Zdravotní cvičení zapojujeme pravidelně při pohybových chvilkách.

Prosíme rodiče o zvážení výběru vhodných potravin na snídani a svačinu dítěte. Často se ptáme dětí, co ráno snídají, obvykle jsou jejich favority sladké pečivo (koblihy, croissanty, koláčky), na výlet si děti často nosí sladkosti (čokoládové tyčinky, sušenky a oplatky). Rychlé cukry okamžitě zvednou hladinu cukru v krvi, ale také se po nich rychle vytráví, takže dítě je velmi brzy hladové. Odkaz na zajímavý článek zde: https://www.maminka.cz/clanek/proc-deti-nesmi-cukr-a-proc-je-neuplacet-sladkostmi

V pondělí opět půjdeme na výlet. Nezapomeňte přibalit do batohu pláštěnky, děti je používají i na sezení.

Příští úterý nás čeká oslava narozenin, děkujeme za zapojení při přípravě oslavy.

Krásný slunečný víkend přejí Anet, Jana a Jíťa