Alec, palec, ven, já už tady jsem.

Ahoj Veverky,
říkadlo ,,Alec, palec, ven, já už tady jsem” nás provázelo celým týdnem. Díky němu děti vědí, že patří do kolektivu veverek. Víme, že patříme do školky, na Barrandov, do České Republiky, na planetu Zemi. Opakujeme si pravidlo JSME KAMARÁDI, POMÁHÁME SI, PŮJČUJEME SI HRAČKY A POMŮCKY. Nejen díky písničce ,,Kamarád” víme, že nezáleží na barvě pleti, odlišném jazyku či místu narození, abychom mohli být kamarádi. A tak si společně zavoláme ,,Pojď si hrát, pojď si hrát, můžeš být můj dobrý kamarád”.
Hlavním úkolem bylo seznámit se se všemi dětmi, povídat si o rodině, ze které přicházíme a vyzkoušet si pomáhání si navzájem při práci i běžných činnostech. Děti se tak podporují v domlouvání se, učí se kompromisu, snaží se řešit konflikty bez zásahu dospělého.
V ranním kruhu si děti pomocí staveb procvičovaly předmatematické dovednosti, pravou a levou stranu, orientaci v prostoru. Na obrázku popisovaly denní režim, geometrické tvary, barvy, předškoláci první hlásku a některá písmena.
ATELIÉR – malování rodiny, vybarvování vodovými barvami, malování deště, zapouštění barev.
KOSTKY – dům ve kterém bydlím, stavba okolo těla, společná stavba – dohoda s kamarádem
HUDBA – zpěv písničky ,,Kamarád”, hra na tělo, hra na perkusní tyče – bubny, zhudebnění slov
DRAMATIKA – námětová hra na rodinu, prodávání v obchodě, péče o miminka, nápodoba konfliktních situací
KNIHY A PÍSMENA – společná četba, opis slov, tisk, stavba slov z dřívek, hledání písmen
MANIPULAČNÍ A STOLNÍ HRY – manipulace s modelínou ,,To jsem já”
PÍSEK A VODA – kresba do písku, společná příprava s kamarádem a úklid po práci
DÍLNA – stavba panáka z různých materiálů (dřevo, knoflíky, zatloukací mozaika, polytechnická stavebnice)
POHYB – cesta do školky – stavba dráhy z různých cvičebních pomůcek

Pondělí jsme navštívili solnou jeskyni. Dětem se aktivita líbila, vše zvládly bez problému. Z důvodu deště jsme se po dva dny vydali na procházku. Cestou jsme zdolali přechody pro chodce, připomněli si pravidla v dopravě a učili kamarády, že nesmí odcházet mimo ostatní. Pozorovali jsme slimáky, straku, barvící se listy, barevné plody na keřích pro ptáky a ruch ve městě. Na trhu jsme určili názvy ovoce a zeleniny.
Aktivitu s fotografií rodiny jsme museli odložit na příští týden. Většina dětí zapomněla fotku přinést. Na příští týden můžete dětem připomenout. Rodičům děkujeme za vyplněné dotazníky ke spolupráci.
O víkendu si odpočiňte, zahrajte si s dětmi hry, jděte ven, jeďte na výlet, povídejte si, buďte spolu. Bavte se.
Míša, Saša, Lenka a Lenka